( bra | 2008. 09. 13., szo - 19:54 )

3rd party driverek:
- Intel video
- Intel ICH
- Intel 3945ABG wifi
- Broadcom szutyok gigabit NIC (végre javították azt az idegesítő hibát, hogy ha link van az adapteren, konstans 30% system terhelés van)
- TI cardbus controller (ill. a kártyaolvasó)
- AD SoundMAX audio

A fentiek közül a TI cuccok kivételével mindent alapból ismer az OS.

Lehet, hogy a Microsoftnak is össze kellene állítania egy (több, de hát mire jó a WHQL, ha nem erre?) referencia platformot, amin az adott OS egészen biztosan jól működik.

A lassúságot (ezen a gépen biztosan) hiba a driverekre fogni, egyrészt mert ezek rendkívül elterjedt dolgok, másrészt pedig azt, hogy rendkívül sokat tekeri a diszket a gép ritkán okozzák 3rd party gyártók driverei.

Én inkább úgy érzem, hogy a Vistával a Microsoft egy csomó, elméletben akár hasznosnak is vélhető dolgot belepakolt az OS-be, amelyek végül inkább rontanak az összképen.
Számomra ezt erősíti meg az is, hogy ugyanezen a gépen, ugyanezekkel a feladatokkal (amit állandó jelleggel használok (office (word, excel, powerpoint, outlook), thunderbird, firefox) ugyanazokkal az alkalmazásokkal) Mac OS alatt sokkal gyorsabban reagál a gép, nem kell egy "explorer"-re, vagy szinte bármilyen beépített windows-alkalmazásra (pld. control panel) 5-10 másodpercet várni a diszk folyamatos kerregése mellett (értelemszerűen ezek akkor történnek, amikor hosszabb ideig nem használtam ilyet, mielőtt azt szűrnéd le, hogy valami komoly baj van itt :).
Nyilván Linuxszal is hasonló eredmény születne, de azon az Office és egyéb (pld. SE sync, amit az OS X alapból tud) dolgok miatt még kevésbé lenne értelme (számomra) összehasonlítani.

Nagy biztonsággal állítom, hogy ha a te gépedben is 2 GB memória van, akkor vagy SSD van a gépben diszk helyett, vagy nem használsz annyi alkalmazást, olyan intenzitással, mint én (egyébként nem érzem "extrémnek" ezeket a dolgokat, hiszen böngésző, mail, groupware, office cuccok minden ilyen jellegű munkát végző embernél futnak). Meg azt is, hogy lassúnak éreznéd a Vistát, ha látnád, hogy mit lehet kihozni hasonló konfigból más OS-sel. :)

Jelentem, az újszerűséget, mint felhasználó nem lehet érezni. Amit userként előrelépésnek érzek az XP-hez képest:
- végre majdnem használható az OS userként (nem admin), egyre ritkábban kell runas-szel és FUS-gel kínlódni
- 1,5 év használat (2006. decembere óta használom, azt talán több is) alatt csak egyszer kellett újratelepítenem, egyébként a felmerülő (kevés volt) problémát el tudtam hárítani, és még csak komolyabb dolgokra sem volt szükségem (pld. regedit). Az XP-re ez nem volt jellemző.
- általánosságban megbízhatóbb a rendszer, ritkán rohad meg, a suspendből most már végre mindig visszajön (bár van, hogy 1-2 percet is elszüttyög, míg használható lesz)
- a backup (én a teljes diszkeset használom) végre ér valamit

Ennyi. Kihagytam valamit? Apró dolgok, de ezek voltak azok, amik az XP-ben leginkább idegesítettek. A többire meg semmi szükségem.
Viszont például a fent emlegetett OS X ezeket mind tudj(t)a. Ráadásul sokkal gyorsabban, és -ez persze nem mindenkinek előny- UNIX környezetben, azaz nem kell a béna commandline-nal (tudom, van powershell, de windowst én csak a notebookomon tartok, így eddig nem volt okom megtanulni) kínlódni, ha valamit el akarok intézni.
A programok telepítése ott egy-két esetben már-már hihetetlenül gyors, ha indítasz egy programot, nem zakatol a diszk másodpercekig, az admin jelszó bekérése (biztos van kivétel, én nem találtam) szinte 100%-os lefedettségű (a Vistánál azért még (a frissítések telepítésével egyre ritkábban, ez igaz) előfordul, hogy valahol kérnie kellene, de nem teszi, emiatt permission denied), és sorolhatnám.

Műszakilag lehet akármennyi érdekes és hasznos dolog a Vistában, de a helyzet az, hogy a konkurrencia azért sok esetben előrébb jár (vagy hátrébb, hiszen nála használhatók azok a dolgok, mint a Vistában, ami a usernek fontos, de mondjuk nincs superfetch, vagy readyboost. De kinek kellenek ezek, ha nélkülük is (vagy pont ezért?) gyorsabb, használhatóbb a rendszer?).
És persze a helyzet az, hogy műszakilag egy ilyen kapacitásokkal rendelkező gépből több nagyságrenddel gyorsabb megoldások lennének megvalósíthatók, csak hát ezzel már senki sem foglalkozik.