( tetemes | 2008. 07. 19., szo – 08:12 )

Ma már nem gond 3G-n egyszerre internetezni és telefonálni.
A szolgáltatónak meg kell vennie a megfelelő multirab szolgáltatásához a license-t a rendszer berendezéseinek gyártójától, jó nagy kapacitással kell lefednie azt a helyet, ahol internetezel, és semmi gond. ...vagy neked kell olyan helyen internetezned, ahol senki más nincs, vagy csak nagyon kevesen használják a 3G-t, és ők is inkább beszédhívásokra. Máskülönben nagyon hamar elfogynak az RBS-ben a hw erőforrások.

Ha véletlenül mégsem férnél bele a packet kapcsolatoddal, amikor jön egy beszédhívás, akkor eldobja (jobb esetben lebontja) az internetedet, és felépíti a beszédhívást. Még jobb esetben leküldi az internetedet egy olyan állapotba, ahonnan a beszélgetés után a magasabb régtegek (pl TCP/IP) kapcsolatfenntartó képessége is vissza tudja csinálni neked az internetet. Legfeljebb egy picit lassúnak tűnik először.

De ha a szolgáltató tudja a beszéd és csomagkapcsolt hívást párhuzamosan szolgáltatni, és van elég szabad erőforrás, akkor semmi gond.

Megjegyzem: A Huawei modemekkel van a legtöbb gondja a szolgáltatóknak, mert nem az elvárt módon működnek. Célszerű állandóan új firmware-t keresni, melyek gyakran súlyos működési hibákat javítanak.