( Chain-Q | 2008. 06. 08., v – 19:50 )

A forrasszintu kompatibilitas olyan hatulgombolosoknak valo potcselekves, akik nem birjak ertelmezni a binaris kompatibilitast, mert nem ertenek olyan szinten a hardverhez. :)

Komolyra forditva, kezdjuk ott, hogy a binaris kod is csak kod, csak eppen a processzor szamara ertelmezheto. Kello szakertelemmel ugyanolyan atlathato, mint barmelyik forraskod - bizonyitjak ezt a megannyi sechole kihasznalasara epult crackek, meg a warez-hegyek.

Egyebkent egy kesobbi postban gondoltam erinteni, hogy miert nem megoldas a forraszintu kompatibilitas: egyreszt iszonyu eroforrasigenyes mindent hasznalat elott leforditani, es ma is vannak jocskan kisteljesitmenyu hardverek, mikozben a fejlesztoeszkozok egyre bonyolultabbak es lassabbak. Masreszt pedig ezzel rohadtul nem kerulted meg a problemat, a lefordult alkalmazasoknak eppugy binaris szinten kell tudnia kommunikalni egymassal.

Masreszt meg en programozo vagyok, ebbol elek. Es napi 8 ora programozas utan otthon valahogy baromira nincs kedvem orakat arra varni, hogy a GCC4 kiszenvedje magabol az amugy - normalis forditokhoz merten - atomfos kodot. Es en legalabb meg tudnam csinalni - csak nem akarom. Az atlag user meg se tudja csinalni az ilyesmit, ha akarja se.

Es meg van sok mas erv is az ellen amit mondasz, mert tobbek kozott arra epit, hogy "mi lett volna ha" marpedig ilyen nincs a fociban, ahogy mondani szoktak. Egyszoval mindez a mai viszonyok kozott abszolut irrealis. Es minel tovabb eroltetik, annal tovabb ragad meg 1% kornyeken a Linux a desktopon. Ugyanis az effele ertelmetlenul kotjuk az ebet a karohoz FOSS mentalitasnak jelentos szerepe van abban, hogy nemcsak a felhasznalok nem fordulnak a Linux fele, de rettento sok szakmabeli is elfordul, akinek egykor koze volt hozza. Nekem itthon majd minden gepemen van Linux, megis kerulom, ha tehetem. Es nem vagyok ezzel egyedul (hi Pontscho!).

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-