( Nyosigomboc | 2008. 06. 08., v – 18:55 )

Termeszetesen sok helyen jo a binaris kompatibilitas. Azonban erdemes elgondolkodni azon, ha annakidejen nem a binaris, leforditott program szintjere tettek volna a kompatibilitasi kovetelmenyt, hanem forraskod szintre: sok buktatoja van, de ha letezik az adott fordito az ujabb architekturara, akkor nyugodtan ki lehet dobni a regit - a forraskod ismereteben. Persze kompatibilitasi reteg akkor is kellett volna: API szinten mondjuk.
Ha a FOSS korabban megerosodik, akkor most nem a toldozott-foldozott x86 lenne a vezeto architektura, hanem valami korszeru. A programokat le lehetne forditani ra telepiteskor, mint pl. gentoo eseten. A kompatibilitas megmaradna, csak forraskod szinten. Termeszetesen valami esszeru fileformatum kellene hozza, es a programozokat is ra kellene nevelni arra, hogy ugy programozzanak, mas architekturan is futtathato legyen a program. A HW fejlesztesen lenne a hangsuly, es nem a SW fejlesztoke lenne a fo szerep (a fejlesztesert kapnanak penzt, nem eladott darabszamert). Ha a SW fejleszto nem hajlando mellekelni a forrast, elobb-utobb kihal az adott HW-rel egyutt.
Sok helyen santit, van, ahol a binaris kompatibilitas elkerulhetetlen, de az alapelv azt hiszem mukodott volna: bizonyitek ra a sok hordozhato program, es a forrasalapu disztribuciok.

----
Sooner or later you had to talk, even if it was only because you'd run out of things to throw. - Pratchett
honlap készítés