( radulovity | 2005. 10. 16., v – 11:47 )

1999-volt. A NATO nagyban bombazta a 4-km-re levo repteret, olykor felre is trefalt, igy par parasztnak kevesebb munkaja volt a foldon.

Ejszaka nem volt aram, ugy hogy csak nappal lehetett dolgozni a gepen. RH 6.2 utan kezem koze kerult egy Debian potato. Fel is tettem. Szerintem szerelem elso latasra volt, non user frendly kornyezet, mindent kezzel kellett csinalni, olvasni doksikat amik rajta voltak a CD-n (akkorijaban csak a hadseregnel tudtam Internethez jutni, es nem voltam boldog ha naluk voltam).

Rengeteg szivasom volt debiannal. Ami csak rosszul mukodhetett az rosszul is mukodott. X-et alig a falig tudtam bekonfigolni, akkor a felbontas volt *****, utanna a hang nem ment rendessen (Opti 931), stb.

2000 elejen vettem egy ext US Robotics modemet. Termeszetessen a szerb telekomunikacoik a beka segge alatt voltak (evente egy par mezogazdasz felekezi az optikai kabeleket Szabadka tajekan), es hat persze a telefonkoszpontok is meg a lampas idoszakbol voltak, igy hat a pulse dialing volt a meno. Persze a manokban is felre volt dokumentalva az egesz (nem ATDP, hanem a tel szam elott kellett tenni egy kis p betut), szoptam is vele 4-5 honapon at, de megoldottam. Utanna mar volt net, ami 1200 bit/s (igen, jol olvasod).

Egyre jobban kezdett erdekelni a dolog, elkeztem jatszani apacheval, PostgreSQL, persze semmi sem ment elsore, de azert a RTFM sokat segitett.

Ki jott a Woody. Szaladtam szerteszet a faluban, keresve valakit, aki magyarorszagbol hozna nekem, talaltam is egy sracot, HU-ban megrendelte (vgy trey vagy bra kuldte ki, nem emlekszem ra). Sirtam oromomben.

Elaso munkahelyem egy kis ISP volt. Ujra szopas a Cyclade Linux RAS-al es a radiussal, vili sokat segitett, de vegen egy olasz rendszergazda volt aki ravezetett a hibara.

Mostani munkahelyemen is debian megy, minden gepen. van par FBSD, ait csak ugy tesztelgetes gyanant hasznalom, nagyobb feladatai nincsennek.

Ujjonnabban a RIP2-vel szopok, de majd megoldom.

Mindanyian kulombozunk, valakinek van turelme es ideje (tobb ideje) olvasgatni ez keresgetni a problema kulcsat, valaki meg csak gyorsan akar egy stabil, mukodokepes es gyor rendszert. En a leheto legnehezebb modszert valasztottam tanulasra, az meg a sajat boromon valo szenvedes, de ha jobban belegondolok, igy 6 ev utan, ha nem lett volna anyi szenvedes a modem configgal, meg mindennel, ma nem lennek tobb mint egy egeres user.

TRey lepeset megertem, kiprbaltam en is othon Ubuntut. Gyors, stabil, nincs sok szevdese a config korul, es olyan usereknek, akiknek nincs idejuk googlen keresni napokon at, hogy hogyan jojjek be a WiFi kartyajukat vagy ATi vezerlojuket, mert elfoglaltak, azok szamara az ubuntu tokeletes dolog. Akik meg ugy tanulnak mint en (remelem nincs sok ilyen) azok meg maradnak debianon.

Nem kell egy nonek a legszebnek lennie a vilagon, nem kell hogy szuk csipoje legyen es hatalmas csocsei ahhoz, hogy megtalald benne az eleted masik reszet. Debiannal is ugy van ez. O nem nem egy csodaszep no, nem vesz fel uj ruhat minden hetvegen, de megis ad valamit, amit nem lehet leirni egy par szoban ...