( tagi | 2008. 02. 29., p – 13:16 )

Klasszikus Pataki Balázstól, avagy Hogyan szerezzünk zöldkártyát Skoda 120L-hez?

Azért valahol a skodás is ember, s mint ilyen néha zöldkártyára vágyik, pláne ha kötelezik erre. Ez a zöldkártya persze nem biztosít letelepdést az USA-ban, de megszerzése nehézsegileg vetekszik amazzal, ezt bátran állíthatjuk, bár legalább nem kell hozzá feleségül venni az karosszérialakatost alibiből. Mert ha a Skodának zöldkártya kell, akkor az egyben szervizelést is jelent, ami az illetékes szervíz megtalálásával, felkeresésével jár, amit kisebb banánköztársaságok nemzeti ünnepeinek tüzijátékra fordított költségvetésének összegével megegyező javak szervíz felé történő transzferja követ. Ez persze a skodást piszokul frusztrálja, és megpróbálja a szervizelés ellenértéket egy megfelelően optimális szintre hozni. A skodások ehhez a meggyőzés egész arzenálját fejlesztették ki, melyet az alábbiakban ismertetünk. Elsőként is meg kell tanulni néhány arckifejezést:

1. Meglepett: szemünket meresszük tágra, állkapcsunkat engedjük szabadon, szánk formázzon kis "a" betüt.
2. Szánakozó: gondoljunk arra, hogy Anettka TV elnök akar lenni és maradjunk így.
3. Kétségbeesett: ez az az arc, amikor az embert tökön rúgják. Hölgy versenyzőink ebbe talán úgy tudják magukat legjobban beleképzelni, ha felidézik milyen az, amikor 3 és fél óra fodrászat után a kozmetikus isteni makeupot varázsol az arcukra, majd amikor az estélyit magukra öltve éppen a cipőjüket vennék fel a frissen lakkozott körmük beletörik az új harisnyába, amin felfut a szem, amit igyekeznének megállítani, de közben a hajuk beleakad a ruhaakasztóba, minekutána olyan sírásba kezdenek, hogy az alapozó és a fekete szemfesték csíkosra festi a csini piros kiskosztümüket. Na ilyen amikor az embert tökön rúgják.

Szóval ha megvannak a jól kigyakorolt arckifejezések, akkor azt megfontoltan és empatikusan alkalmazzuk a szerelővel folytatott tárgyalás során. Valahogy igy (Sz - szerelő, S - skodás):

Sz: Hát bizony ezt az egesz motor...
S: (Meglepett tekintet)
Sz: ... háztetőt ki kell cserél ...
S: (Szánakozó tekintet)
Sz: ... meg kell húzni, úgy értem. Ez bizony nem lesz olcsó, hogy aszongya lesz az úgy huszonkiii...
S: (Kétsegbeesett arc)
Sz: ... nyolc?
S: (halálra sápadas, tapasztaltabbak enyhe hulla szagot is áraszthatnak)
Sz: .. huszonöööö... ?
S: (Megnyugvó tekintet)
Sz: ... huszonötezer forint, itt tessék aláírni!

Ne higyjünk persze az autószerelőnek! Ha árban ennyire alámegy, akkor ígéretétől eltérően mégis csak hozzá fog nyúlni a motorhoz, s az összes hengerfejet kicseréli tejfölös dobozokra. Meglepő módon ez a CO mérés eredményén egyébként nem fog látszódni.
---
balazs