( rpsoft | 2007. 02. 06., k - 21:14 )

A TeX célja nem is az, hogy egy titkárnő kényelmesen használja. Ha megnézed a történetét, akkor láthatdo, hogy a TeX-et Donald Knuth azért írta, mert nem tetszett neki, ahogyan szedni akarták a "The Art of Computer Programming" c. könyvét.
Knuth eléggé maximalista, szép szedést akart elérni majdnam bármi áron. Ezek után nem baj, ha munkás a használata, ha le kell mondani az ékezetes filenevekről, csak az eredmény számít. Az pedig valóban egész jó :-)
Rövid kis dokumentumok szerkesztésére, titkárnőknek ott az OOo, vagy a KWord, esetleg a LyX. TeX/LaTeX-ben tudomáyos publikációt, diplomamunkát, könyvet, stb. kell írni.

Az index sorbarendezésére a husort.pl (Perl program) javasolt (szintén pts munkája). Más nyelvekhez jó az Xindy (ez is sok disztribúcióra, pl. Mandrivára, csomagból telepíthető), sajnos a magyar ábécé-rendezés szabályai elég bonyolultak*, az Xindy régi magyar fileja elavult (változott az Xindy felépítése), az eredeti szerző nem ért rá átírni, én meg nem értek a Lisp-hez. (Azóta a Mandriva csomagot nem is nagyon update-eltem, a régi letölthető, magy újabb Mandriván is.)
-----------------------------------
* amellett, hogy bonyolultak, még nem is igazán gépesíthetők: van, aminél a sorrendbetevésnél a szabály attól függ, hogy nyelvészeti műről van-e szó. (Ha jól emlékszem.)