( toros | 2007. 01. 23., k - 13:55 )

Érdekes összehasonlítás. Igazából eléggé különböző a két cucc, és a célcsoport is más. iPhone felhasználói felülete (a videók alapján) nagyon átgondoltnak és hatékonynak tűnik, ráadásul szép is. Nagyon jól egyesíti egy okostelefon és egy iPOD funkcióit. Persze valószínűleg a vevők nagy része nem azért fogja megvenni, mert logisztikailag problémát jelentene egy mobiltelefon és egy iPOD együttes cipelése, hanem azért mert jelenleg talán (érthető okokból) ez a legdivatosabb hordozható digitális cucc a piacon.

Az OpenMoko teljesen más. Azt azok fogják nagyon szeretni, akik számára az a fontosabb, hogy szabadon tudják hackelni az eszközt. Speciális célfeladatokra, vagy egyszerűen a geek-faktor miatt fogják venni. Azt se felejtsük el, hogy a kettő nem teljesen konkurense egymásnak, hiszen teljesen más árkategóriában szerepelnek: Az iPhone két éves hűségnyilatkozattal is 500 dollár, míg az OpenMoko 350 dollár kártyafüggetlenül.

Mondjuk én mindkettővel várnék egy kicsit: Az iPhone nagyon drága, és nem tud 3G-t (biztos hamarosan jön az a változat, ami tudni fogja), míg az OpenMoko még WiFi-t sem tud (ennek hiánya pedig egy ilyen cuccnál nagyon fájdalmas).

Nekem még mindig a Nokia 770-es koncepciója tetszik leginkább, egy egyszerű mobiltelefonnal kiegészítve.