( bzt | 2024. 04. 21., v – 00:38 )

Szerkesztve: 2024. 04. 21., v – 00:49

Kis szerencsével csak a partíciós táblád veszett el, a partíció tartalma nem.

A win10 telepítőjében csak addig jutott a dolog, hogy a kiválasztott lemez (btrfs) törölve lett.

Ennek némileg ellentmond, hogy most egy olyan partíciós táblád van, amiben össz-vissz egyetlen ext2-es partíció található (ami több, mint furcsa, tekintettel arra, hogy win10-et akartál telepíteni). De lehet, hogy a btrfs is ugyanazt a kódot használja, mint az ext2, és nem is lett törölve a lemez (ekkor viszont továbbra is működnie kellene).

Talán az adatok megvannak, de nem tudom mit kellene tenni hogy a partíciót helyreállítsam.

Először is, meg kell keresni, hol kezdődik a btrfs partíció. Ehhez olyan szektort kell keresni, ahol a 40. bájttól a _BHRfS_M sztring található, majd a címből kivonni 0x10000-t, és elosztani 512-vel. Ha a gpart nem téved, akkor ez valószínűleg a 2048-as szektor lesz nálad. A partíció mérete pedig ugyanezen szektoron, a 70. bájttól található, 8 bájton.

Szóval én a helyedben először is
1. törölném a partíciós táblát, majd
2. hozzáadnék egyetlen új partíciót, aminek a kezdő szektora 2048, a mérete pedig 1907728mb, aztán
3. megpróbálnám felmountolni.

Ha szerencséd van, simán menni fog, és ott lesznek a fájljaid. Ha nincs szerencséd, akkor próbálj meg másik kezdőszektort keresni.

Edit: az jutott még eszembe, hogy lehet, a win10 telepítő csak a GPT-t törölte, a PMBR-t nem, azért van az, hogy a gparted talál egy másolatot. Ekkor esetleg próbálj meg GPT-t hozzáadni a fenti paraméterekkel, esetleg nézd meg, hogy tud-e a gparted PMBR-ből GPT-t létrehozni (azt már használtam, hogy GPT-ből PMBR-t, de a másik irányra még nem volt szükségem, így nem tudom, azt tudja-e.) Ha ez a helyzet, akkor azt tudom elképzelni, hogy azért romlott el, mert az fstab-odban nem device file van megadva (az továbbra is működne), hanem UUID (az viszont nem, mert csak a GPT tárol UUID-t, a PMBR-ben nincs ilyen).