( bzt | 2024. 03. 05., k – 11:33 )

Ha ez ennyire strict lenne, akkor kb nem létezne olyan zár program ami nem sért GPL-t.

Hát nem is létezhet, pont ez a cél! A félreértések elkerülése végett ezt még külön ki is írják szó szerint a GPL a végén: The GNU General Public License does not permit incorporating your program into proprietary programs.

Tranzitív függőségben tuti bejön valami ami senkinek sem szúr szemet és vége a dalnak

Ha nincs direktben egybecsomagolva a zárt programmal az a függőség, akkor az más. (Ugye itt az a csalóka, hogy a legtöbb csomagkezelő automatikusan felteszi a függőségeket, de attól az még külön telepítésnek számít, ha külön kell letölteni. Ezt a GPL "aggregátumnak" hívja: Inclusion of a covered work in an aggregate does not cause this License to apply to the other parts of the aggregate.)

Erre tipikus példa a doom, aminek az engine-je valami Szabad és Nyílt Forráskódú licensszel rendelkezik (pl dsda-doom) és ebben a csomagban nincs is benne, hanem csak dependency-ként hivatkozik a nem szabad licenszű .wad fájl csomagra a shareware pályákkal. Egy paranccsal telepíted ugyan a kettőt, de mivel külön, más-más forrásból töltődnek ezek le, külön telepítésnek számítanak a GPL szerint, így tehát aggregátum.

Itt azzal sértették a GPL-t, hogy egybecsomagolták az Orange zárt cuccát a lasso-val. Ha teszem azt úgy csinálják meg, hogy nincs benne a lasso, hanem azt a legelső induláskor a végfelhasználó gépére letölti és lefordítja az Orange programja, akkor az úgy rendben lett volna.