( bzt | 2024. 03. 04., h – 16:58 )

kellett volna tudniuk valami peren kívüli megegyezést találni

Nem látom, miféle egyezkedés lett volna lehetséges itt.

Az egyetlen lehetőség, hogy megfeleljenek a GPL-nek, az az lett volna, ha a komplett rendszert GPL-é tették volna, és a teljes rendszer forrását szabadon hozzáférhetővé teszik; de gondolom ez a törvénytisztelő magatartás eleve ki volt zárva Orange-éknál. (Lásd GPL Section 5c: "You must license the entire work, as a whole, under this License to anyone who comes into possession of a copy. This License will therefore apply, along with any applicable section 7 additional terms, to the whole of the work, and all its parts, regardless of how they are packaged. This License gives no permission to license the work in any other way")

Vagy lehet, hogy félreértem és GPL-t includolni se lehet proprietary kódból ?!

Nemcsak include-olni meg linkelni nem szabad, de még csak nem is csomagolhatod egybe proprietary kóddal, hogy aztán futáskor dinamikusan linkeld. Ha bármely program egyetlen kis része is GPL licenszű, akkor a teljes programnak és a csomagolásának is teljes egészében GPL licenszűnek kell lennie, máskülönben megsérti a GPL felhasználási feltételeit (ezzel pont az volt az alkoltók szándéka, hogy a GPL licenszű megoldásokat ne lophassák úgy el a multik és adhassák el saját proprietary megoldásként, mint ahogy itt az Orange tette).

A legtöbb FOSS megoldás úgy kerüli egyébként meg ezt a csomagolási megszorítást, hogy külön csomagból kell telepíteni a GPL-es programot és az adatfájlokat (vagy ha ez utóbbi sincs, akkor odaírják, hogy az adatfájlokat a "legálisan megvásárolt példányodból másold át"). Ha a csomag GPL-es és nem GPL-es része külön kerül terjesztésre, akkor az úgy rendben van, de itt nyilván nem ez történt, mert a lasso-t nem külön kellett telepítenie a felhasználóknak.