( ggallo | 2023. 12. 03., v – 16:51 )

Szerinten ez nem kötekedés kérdése (az ügyfél részéről), hanem felelős hozzáállás a szolgáltató részéről. Pont az ügyfelek legtöbbször leszarják az ilyesmi kockázatokat, mert nem is tudnak róla, vagy nem érzik úgy, hogy ebből bajuk lehet (amíg nem fordult elő). Ellenben a szakembernek igen is foglalkoznia kellene ezzel, mert Ő ért hozzá, neki kell ezt tudnia az ügyfél helyett is. Szerintem ez a professzionalizmus része.

Hétvégén szerver/hálózat tervezett munkák vannak csak (nyilván az sem minden héten), nem desktop. Az megy alkalmi admin VPN-en (vagy helyszínen előben). Desktophoz nem kell hozzáférés hétvégén.

Hajnal kettőkor csak hibaelhárítás, ha életbevágó a rendszer, de az is csak egyszer. Mert ha ilyen előfordul, vagy finanszírozzák a redundánsra alakítást, vagy együtt élnek a megállással a második alkalommal az emberi időpontban történő hibaelhárításig (a legtöbb KKV nem tudja/akaja kifizetni a valódi 24 órás rendelkezésre állást, meg valószínű nem is érné meg). Olyan nincs, hogy egy rendszer annyira fontos, de nem hibatűrő. Az filléreskedés, olyan ügyfél nem kell, aki az én időm pocsékolásával spórol.

Ha egy desktopnak 15 percnél hosszabban javítható baja van munkaidőben, akkor csereeszköz, dolgozzon azon tovább, és majd visszakapja az eredetit, ha kész. Ha nincs csere eszköze, akkor biztosítunk, de ki kell várnia, míg hozzá eljut (ezért nem szaladunk oda soron kívül senkihez). Így mindenki mérlegeli, tudja nélkülözni addig (mondjuk 1 munkanap), vagy tart saját cserét ilyen kis értékű dolgokból, mint egy desktop vagy laptop.

Aki desktop supportot vár el hétvégén és/vagy éjjel, úgy, hogy Ő nem akar a gép előtt ülni (engedélyezni - ergo folyamatos unattended elérhetőség kell a desktophoz), de az IT-s akkor csinálja (csak mert), az valóban keressen máshol balekot... Az az igazi fillérmegcsináló kategória, szóba sem szabadna egy IT-snek sem állnia ezekkel, hogy eltűnjenek a piacról, vagy foglalkozzanak olyasmivel, amihez nem kell számítógép.