( nagy_peter | 2023. 05. 31., sze – 19:17 )

Ez irdatlan tárhelyigénynövekedést csinálna. Gondolj bele, ha van egy db 1 GB-os videó, annak a "plusz" igénye, ami a fájlrendszer szinten van jelen (tábla, név, attribútumok, chain, stb.), az kimerül pártíz kB-nyi adatban.

Lehet talán félreérthetően írtam elsőre. Nem azt gondoltam, hogy egyszer majd így fog menni a YouTube, hanem azt, hogy már most jelenleg is így működik. Azt, hogy ezt fájlrendszer szinten hogyan oldják meg, nem tudom. A YouTube-on lévő adatmennyiség mellett már az sem lepne meg, ha erre saját FS-t fejlesztettek volna. Ha például a videót fixen 1 Mb-os blokkokra bontva tárolják, és a fájlrendszeren is ez a blokkméret, akkor akár jelentős veszteség nélkül is tárolhatják sok-sok darabban, bár valóban logikusabb nagyobb állományokat tárolni, és azokat a kiszolgálás közben darabolni.

Itt egy kép róla, hogy jelenleg lejátszás közben milyen kis állományokat küld le: https://imgur.com/a/xprUmfD

Amikor megnyitok egy YouTube videót, néhány másodpercenként letölt egy ilyen kis, néhány száz kilóbájtos állományt, és ezekből rakja össze a böngésző azt az adatfolyamot, ami a teljes videót adja. Ez amúgy a youtube-dl kódjában is látszik, hogy a videó letöltésekor ilyen kis "fragmenteket" tölt le, majd egy post-processor ezeket rakja össze értelmezhető videóvá.

És bár a videóállományokhoz mélyebben nem értek, azt tudom, hogy az ilyen, darabokból álló video stream nem kell, hogy egy fájlból álljon, csak arra kell figyelni, hogy amikor eltérő videóból kezdi adni a képet hozzá, akkor egy keyframe-t kell küldeni elsőként, és akkor a videó szép folyamatos lesz. (bedolgozom egy olyan céghez, aki videók gyártásával foglalkozik, és ott különböző videók összefűzéséhez ezt a technikát napi szinten használják)

Az mondjuk tény, hogy az alternatív YouTube kliensek felhasználói nem kizárólag azok, akik adblocker helyett keresnek valamit, sőt, nekem úgy is van FreeTube kliens a gépemen, hogy közben YouTube Premium előfizető is vagyok (tehát reklámom sehol sincsen, és igazából a FreeTube alatt gyengébb a képminőség is).

De mondjuk sok felhasználót meggyőzhet az előfizetésre az, ha eddig mondjuk egy alternatív, háttérben is lejátszani tudó telefonos klienssel hallgatta a zenét / podcastot a telefonján, és most az így hallgatott tartalomnál vagy végig kell hallgatnia a reklámokat is, vagy minden reklám kezdetekor:

  • elő kell venni a telefont,
  • feloldani,
  • beletekerni a videóba találomra, hogy hol ér véget a reklám,
  • majd elrakja a telefont a zsebbe, és reméli, hogy nincs második reklám is a videóban.

Ez utóbbit nem érzem reálisnak, hogy sokan így akarnák használni.