( andrej_ | 2023. 04. 03., h – 23:14 )

Ha cluster kell, akkor én a Hyper-V és dedikált storage-re hajlok. Remekül bevált több helyen, már 2008R2 korában, az sem tegnap volt.

Xen ügyben lehet le vagyok marad, pláne XCP-ng ügyben, mert amikor 10 éve XenServer meg dedikált storage volt, a kutyának nem kellett, nem értették mitől lehet jó. Mondjuk az akkor XenServer 6.1 nem volt egy túlságosan finom cucc, az igaz. Azóta marad a Xensource-ből fordított Xen, és inkább mellékszervereken használjuk.

A Xen-t egészen Centos6-ig szereti, utána jönnek a gondok, de van olyan rendszer, ami konkrétan besértődik, ha Xen-en fut. Teljesen őrültek, nekik marhára közük se kéne hogy legyen hozzá.

A ZFS-nél sokan szeretik a snapshotos mentős opciót például. Nekem a ZFS-ből a FreeBSD 5.x körül elég volt, akkor még nagyon gyerekcipő volt abban az éppen átportolt változat. Gondolom azóta sokat fejlődött minden fronton. A storage miben véd meg téged egy FS helyreállítástól vagy rossz esetben fsck-tól?

Egyébként a drop_cache-t pont azért csinálják, amiért én speciel nem vagyok KVM fan. KVM esetén minden VM egy qemu-kvm process, ennek minden bajával együtt. Eleve van egy KVM-es overhead, és ha szeretnének overbookolni, akkor legalább próbálják szűken tartani.