( azbest | 2023. 04. 02., v – 13:58 )

Az lehet, hogy már nem kell patchelni a vlc-t mert vagy bekerült a hivatalosba a támogatás, vagy szabványos api-t csináltak a video dekódoláshoz bullseye-ban. (meg lehet opengl outputra van állítva, ezért nem törik, szaggat)

Az hogy pixelenként rajzolgatja a videót, gondolom gpu szempontból sem hatékony. Hw desktop gyorsítással textúrába rendereléssel szokták szerintem csinálni, amikor a háttérben hatékonyabb módon a gpu kezeli teljesn a kirajzolást. 

Régebben úgy gondoltam, hogy amíg wayland-ot nem támogatják pi-n addig esélytelen a desktop gyorsítás és mindig olyan lesz, mintha modern gépen s3trioval használnánk. Sokáig az volt az alapítványos álláspont, hogy nincs rá szükség. De jellemző rájuk, hogy titkolnak dolgokat, vagy szimplán üzleti érdekből hazudnak a hw/sw képességek szükségességéről.

Közben látom, hogy tán került be experimental wayland support a raspi os-be is:
https://www.phoronix.com/news/Raspberry-Pi-OS-Wayland
https://youtu.be/bBPDuIsUkDM?t=213
de még lehet bugos.

Más rendszereken már korábban is próbálkoztak waylanddel, pl ubuntu. Itt összehasonlítja x11 és wayland alatt a videojátszást
https://www.youtube.com/watch?v=a-Gfpc60cHU

Így elvileg külön pi specifikus teljes x11 megvalósítás helyett opengl(es) alapon bewrappelődhet és gyorsított lehet a desktop. Azzal lehet a nagyobb ramos változat jobb desktop élménnyel fut. Bár bullseye kapcsán variáltak a desktop kezelésen, pi4 ram mérettől függően anno már desktop effektetket is használtak. A pi kezdeteitől próbáltak fokozatosan egyre jobb teljesítményt kihozni, volt fbturbo, vc4-kms-v3d és vc4-fkms-v3d driver is használva. 

Érdekességképpen az órajel módosítások kapcsán azt is érdemes tudni, hogy a pi valójában broadcom videocore zárt rendszeren fut alsó szinten. Azon emulál egy pécészerű dolgot, amihez az arm magok is kapcsolódnak, amit linux alól látsz. A különböző pi-ken más arm coprocesszorok vannak. Ezért tudják viszonylag könnyen up to date tartani a linux kernelt hozzá, mert úgy emulálják a pécét, hogy könnyű legyen linux oldalról használni. Ha a videocore belső órajeleit változtatod, az hatással lehet másra is.  Valójában a videocore nem csak egy gpu, vannak olyan settopbox-ban használt soc változatai is, amiben egyáltalán nincs arm mag, hanem linux nélkül full a bare metal rendszer fut rajta. Régi videó, de a legújabb pi is hasonló.
https://www.youtube.com/watch?v=eZd0IYJ7J40

Ja és a 2d/3d is külön modul a vpu-któl. A pi4 tudtommal tartalmazza a p3-ig használt videocoreIV-ben is lévő vpu-t (lebutítva, mpeg2 és vc1 gyorsítás kikapcsolva, elődhöz hasonlóan csak max fhd, de csak h264-re) és a videocoreVI vpu-jából a h265 4k részt.
https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=271632

Az igaz, hogy nem követem napi szinten már a pivel kapcsolatos híreket, mert nehezen beszerezhető és desktopnak még mindig gyenge, az affelé tolódott reklámjuk ellenére. Szal desktopnak továbbra is más való szerintem.
Célfeladatra, akár médiacenternek meg vannak célrendszerek rá, ahol nem fogja vissza a desktop mód a videólejátszást (libreelec és hasonlók)