( mt9 | 2023. 03. 31., p – 12:25 )

Politikától függetlenül nem értem, hogy miért jutott el oda az emoji, hogy mindenből kell csinálni egyet.

Azt gondolnám a névből kiindulva, hogy a cél itt az kellene hogy legyen, hogy az írott szövegben az abból amúgy hiányzó extra érzelmi, mimikával vagy hangsúllyal kifejezhető jelentést ki lehessen fejezni.

Ez egy tök valid igény, és az emojik egy része erre tök jó eszköz. Amit adnak az hiányzik az írott kommunikációból, illetve limitált eszközünk van rá.

Viszont nem értem miért kell minden tárgynak, koncepciónak külön emoji, hiszen azok leírhatók a meglévő eszközökkel is, hiszen arra már rendelkezésre állnak a szavaink. Persze jó geg, esetleg (felfogástól függően) színt adhat a kommunikációhoz, de igazán nagy értéket nem hordoz az, hogy az almát le tudom ikonnal is írni.  

Ha pedig a politikai oldalát nézzük a dolognak, szerintem ahelyett, hogy mindenféle nem és bőrszín kombinációt támogat a unicode, az igazán liberális az volna, ha az emojik tényleg gender és fajsemlegesek lennének. A mosolygós fej az mosolygós fej, és azt fejezi ki hogy mosolyogsz, nem szükséges hozzá csatolni, hogy ezt barnabőr transznemű nőként teszed. Ez pont hogy a megkülönböztetést segíti nem pedig eltűnteti. Fura.