( Hiena | 2023. 03. 27., h – 15:40 )

Pár gondolat nemcsak ezzel, de az egész AR/VR téma kapcsán:

Mindenki a szemüvegre fókuszál, de ezeknek a rákfenéje ma már nem a szemüvegben van, hanem a beviteli eszközökben. Ahogy a google szemüvege esetében is, kell egy intuitív beviteli rendszer, ami egy egységet képez a szemüveggel. Viszont, annak nem szabad interferálnia a kézhasználattal, nem szabad extra mozgássorokat igényelnie. Pl. A szemüvegbe beépített kamera+kézkeresés még elmenne, de kicsit hülyén néz ki, hogy az utcán menve a térképalkalmazásban történő kereséshez, vagy egy üzenet nyugtázásához egy komplett katát kell bemutatni. Hasonlóképp a szemüveg tapogatása sem mindig kézenfekvő.

A második neuralgikus pont az AR/VR szétválasztására tett kísérletek. Valahol az AR-t mindig egy lebutított VR-nek próbálják pozícionálni. Valójában olyan VR szemüvegeket kellene gyártani, amik képesek AR módban működni.

A harmadik a form faktor. Az Apple mostani desigja jó. Kb. méretben és formában is ez az amit a legtöbb ember már felvenne.

Negyedik, a milyen extrákat ad? Nem elég a megjelenítő eszköz, de a tartalom is kell hozzá. Ha nagyot akarnak kaszálni, akkor nem csak megjelenítő eszköznek kell lennie, de egyben tartalomgyártónak is. Tehát a user tudja használni POV képrögzítésre (igen, a userek 90%-a pornóra használná), 3D modell scannelésre, térinformatikára, stb. 

A végül, az ár. Ahhoz, hogy tömegek kapjanak rá és tömegek használják, olcsónak kell lennie. Sajnos az Apple a mai napig nem érti, hogy Jobs sikere az ár/érték arányon múlott.