( uid_6201 | 2023. 03. 25., szo – 10:59 )

Igen, láttam én is 1 bites mikrovezérlőt. De ez és a 30+ éve gyakorlatilag minimális változással velünk levő 8 bitesek is részemről történelmi hagyaték, ahogy valami gépezetbe beágyazva néha előkerülő 386-os célmasina is.
Tudom, még mindig nagy a rajongó tábora a 8 biteseknek. De valójában ma nem sok értelme van a "rajtunk maradt" elvén túl, hiszen se paraméterben se árban nem jobb egy "legalja" kategóriás ARM Cortex M0 mikrovezérlővel összevetve. Az utóbbi előnye viszont, hogy ha kifutsz az erőforrásból, akkor van feljebb, míg az 8 biteseknél volt projektem, amikor menet közben a mikrovezérlő család legtetejére váltottam és a projekt végére már ott is sakkoztam az erőforrással. Továbblépésre a 8 bitesnél nem volt lehetőség, mert nem volt nagyobb a családban.
Jó, egy nyomógomb figyelés és egy sima relé behúzása típusú abszolút mini feladatokra arra mindegy, az a feladat végülis TTL IC-kből és néhány passzív elemből is megvalósítható lenne. A bonyolítás onnantól jön, hogy analóg paramétereket szűrni, korreláltatni kell és az alapján beavatkozni. Ekkor hamar belefutsz a 8 bites korlátaiba.