( hofi75 | 2023. 03. 19., v – 12:00 )

A szilikon tokot hogyan lehet eltavolitani a merorol?
Szerencsere aranylag nagy nyilast van a meroszekrenyen es kezzel elerem a P1 port-ot, de ha megprobalom kitapintani merre van a bemenet, akkor minden iranyban sima feluletet erzek. Maga a bemellyedes meg van, de nincs rajta semmi bemeneti csatlakozonyilas. Olyan mintha be lenne zarva.
A meron van ugye egy opto interface is, amit termeszetesen plombaval levedtek es a rajta levo kis zarofedel nem nyithato...

Az en tortenetem 2 merooraval.
1) Igazabol 2 slimmelezer-t vettem, egyet itthonra a masikat egy masik ingatlanomra. Mindket helyen mukodik napalemes rendszer 6kW+8kW es egy 17kW-os. Ugye szeretnem akkor hasznalni az aramot amikor megtermelem.
Itthon a heten tortent meg a teljesitmenybovites 16A->25A-re a masodik napelem miatt. Gondoltam kihasznalom az alkalmat hogy kinyitjak a merooraszekrenyt es csatlakoztatom a slimmelezer olvasot. Az elso reakcio a szolgaltato emberei reszerol, hogy ebbe semmit nem fogok bedugni, mert azt nem lehet. Probaltam meggyozni oket, hogy ez egy felhasznaloi port es valojaban jogom van ezen keresztul olvasni az adatokat. Vegul kicsit segitokeszebbek voltak, de igazabol fogalmuk sem volt, hogy van ilyenre lehetoseg. Mivel az en ad-vesz meromet 2015-ben szereltek fol az elso napelemes rendszer telepitesekor, es azota a meroszekreny az utca deli oldalara nezett, a plexi ablak annyira homalyos volt, hogy nem tudtam semmit az orarol. Amikor vegre meglattam, akkor tapasztaltam, hogy nincs rajta RJ12-es P1 csatlakozo csak opti interface. Elegge csalodott voltam, de annyit megcsinaltak a sracok, hogy kicsereltek a plexi ablakot egy uj nyithatora es befuztunk egy UTP kabelt, amit kivezettem a hatoldalon. Most kezzel hozzaferek ha esetleg az opto olvaso iranyaba megyek el. Miutan elmentek, elkedztem kutakodni a meroora tipusa alapjan, milyen protokollon keresztul fogok adatot kiolvasni belole. A legnagyobb meglepetesemre ezen a regi eszkozon is van P1-es csatlakozo, csak a leplombalt also muanyag fedel alatt. Nem tudom, hogy a szereloknek volt-e rola tudomasa, de rettentoen bosszant, hogy kb. 1 percnyi munkaval megoldhato lett volna, hogy tudjam olvasni ezt a szerencsetlen eszkozt. Most kerhetek idopontot plombabontas miatt...

2) Mint fenntebb irtam a 17kW-os rendszernel levo meroora hozzaferheto, de nem talalom a P1 port bemeneti nyilasan. Most atnezve a dokumentaciot megint, megprobalom valahogy ezt a szilikon fedot eltavolitani. Bar nem tudom, hogy van-e rajta egyaltalan.