( Raynes | 2023. 03. 17., p – 16:41 )

Persze, a bloat mindig relatív is. Fluxboxot nem veri, pont erről van szó, és még vannak annál is minimalistábbak, pl. látnál egy dwm-et, bspwm-et, hogy azok milyen villám gyorsak. Meg egy TUI alkalmazás a Qt-sekhez képest. Persze van, amikor elkerülhetetlen a bloat sajnos. Pl. böngészők mindegyike Gtk-s szinte, néhány Qt-s. Illetve most nálam fent van a Goldendict, ez is csak Qt-sben van, a CLI változat nem működik. Áttérőben vagyok startdict-cli-re, de ott még indexelési hiba miatt nem működnek a szótáraim.

A nagyobb kreatív szoftverek is bloatok szükségszerűen, pl. LibreOffice, Blender, GIMP, Darktable, FreeCAD, stb.. Ezek indokoltan bloatak mondjuk, mert tényleg annyi funkció be van beléjük lapátolva, meg akkora GUI-s eszköztárkészlettel dolgoznak, hogy ezeket nem lehet soványítani. Persze én próbálom, LibreOffice Writer helyett vim+XeTeX, Calc helyett R vagy sc-im, Impress helyett vim + LaTeX Beamer, Base helyett SQLite CLI-ben (mondjuk ezzel reportot nehezen csinálnék, de shell script + XeTeX mentén menne). GIMP helyett imagemagick/convert, Audacity helyett ffmpeg/sox. Blendert, Darktable-t, stb. nem használok.

KDE-ben, Gnome-ban és a nagyobb toolkitekben azt sem szeretem, hogy x évenként teljesen átalakítják őket, meg kiadnak új toolkit főverziót (Gtk4, Qt6), akkor mindent át kell írni (lásd gedit helyett lett a Gnome Text Editor, ami újraírás a Gtk4 miatt). Valahogy kihúzzák a szőnyeget a felhasználók alól. A minimallistább alkalmazásoknál, illetve WM-eknél stabilabb az egész, évtizedekig nincs nagyon változás. Persze ez alól is van kivétel, pl. Qtile WM, itt volt nemrég egy nagyobb Python 2 -> 3 váltás, illetve most zajlik egy Wayland-beemelés, így kicsit kaotikusak ott a dolgok, hegeszteni kell a konfigokat, illetve a Xmobar esetében is most váltottak Xft-ről Pango-fontkezelésre, itt is anyáznak a userek, ez egy ilyen minimalista projektnél szokatlan. Pl. pont a Fluxbox, amit írsz, 22 éve változatlan, 20+ évvel ezelőtti konfig simán működik a mai napig, 20 év múlva is fog feltehetően, addigra is max. 1-2 plusz sor kell a konfigba, ha el akarsz érni valami új opciót benne, de ez is opcionális. JWM, fvwm, Openbox, IceWM, ManuMaker, stb. mind ilyen.

A témánál maradva ugyanez van terminálokkal is. A Termite fejlesztése megszűnt, így az Alacritty-t használtam helyette, de az elbloatosodott, ahogy jöttek belőle az új verziók, a végén már egy terminálablak 110+ megát evett (rss). Helyette most simple terminal (st) megy, ez beéri 15 megával, főleg akkor számít, ha egy csomó terminálablak meg van nyitva. Az is igaz, hogy Konsole, Alacritty sem eszik minden példánynál újabb 100 megát, a memória egy része shared a példányok között (shared libeket nem töltenek be új példányként), de akkor is vaskos.