( Raynes | 2023. 03. 16., cs – 04:43 )

Még senkit nem hallottam, aki a tapétát használta erre. Pedig a wallpaper-nek valóban az a tükörfordítása, és a Magay-féle akadémiai angol nagyszótár is hozza a wallpaper szócikkben az informatikai jelentésnél a „háttér-kép” mellett (nem értem miért lenne ez kötőjeles), a „tapéta” fordítást is, tehát nem kitaláció, tényleg létezik.

Maga a rákos háttérkép: jobb, mint az ubuntus átlag eddig, de nekem nem jönnek be ezek a lilás, állatos, vonalrajzos háttérképek. Marha rondák. Nem is értem, hogy miért használná valaki, van egy rakat jó háttérképoldal, ahonnan milliószám sokkal jobb hátérképeket le lehet tölteni tök ingyen:
unsplash.com
alphacoders.com
wallup.net
wallhaven.cc
interfacelift.com

Akinek ez nem elég, annak ott van még egy rakat más forrás, git tárolók, ahol sok user közzéteszi háttérképgyűjteményét, a reddit unixporn-on is van egy rakat, meg a keresőkkel is lehet egy kazallal kigyűjteni. Tényleg annyi van, hogy bele lehet fulladni, az ember csak győzze megtalálni és menteni őket. Már vannak generálós oldalak is, amikkel lehet sajátot csinálni, valami random eljárással, vagy feltöltött kép torzításával, esetleg AI is tud már generálni ilyeneket. Ezeket az ocsmány ubuntus háttérképeket akkor se használnám, ha az egyetlen háttérkép lenne a világon, akkor inkább használnék xsetroot-tal beállított egyszínű #RRGGBB hátteret, vagy rajzolnék magamnak egy egyszerű motívumot, és ismétlődésekkel azt tapétáznám ki háttérnek.

Az Ubuntu háttereinél még a Windows gyári hátterei is normálisabban néznek ki, pedig azok is oltári suták. A Fedoráé sem jön be annyira, de azok is sokkal tűrhetőbbek. Arról nem szólva, hogy a disztrók tárolójában általában elérhetők nagyobb DE-k hivatalos háttérképcsomagjai is, Gnome, Mate, Elementary, stb..