( _Franko_ | 2023. 03. 05., v – 14:33 )

Amit írsz a váltásokról egy ideális világban lehet hogy így van, és ha te ezt tudatosan meg tudod tenni, az nagyon jó. Csak épp nem veszi figyelembe a magyar valóságot :)

De, figyelembe veszem a magyar és nem magyar valóságot, mert én is ebben a magyar és nem magyar valóságban dolgozom, csak ezek szerint tőletek eltérően sokkal több céget láttam kívülről és belülről, köztük sok jól működő céget is és látom a jeleket, hogy egy cég jól vagy rosszul működik-e. Ti meg láttatok egy-két rosszul működő céget, épp egy rosszul működő cégben tengődtök és közben azt extrapoláljátok, hogy minden cég pont olyan, mint amiben részetek volt.

Olvasom azokat az elejtett mondatokat, hogy "amelyeket soha senki sem dokumentált", "az egyszerű protokoll túl lett terhelve, mindig toldozva lett", "nincs idő, hogy nulláról szépen újra legyen tervezve, marad a régi"... amikor ilyen mondatokat hallok egy-egy cégnél, az kurva nagy villogó vörös lámpa, miközben üvölt a sziréna, jelezve, hogy vészhelyzet van, álljunk le azonnal, mert selejtgyártás folyik.

Ez nem egy normális működés, ez egy szar működés, ami mindig meg van magyarázva a melós és a középvezetés által, hogy miért ilyen és miért nem lehet másképp, pedig innen már csak néhány lépés és a cég léte kerül veszélybe, akár csak annyitól, hogy egy kulcsember elmegy, akinek csak a fejében van minden is. Ilyenkor jönnek olyan mellékhatások, hogy egy új ember képtelen értelmes idő alatt betanulni, mert közben lefoglal két meglévő kollégát, az eddig is rossz működés pedig rögtön kiütközik, hogy megállt a fejlesztés, mert nem +1 ember látszik a termelésen, hanem -2 ember, hónapokon át. Ezért nem vesznek fel senkit és/vagy az terjed el, hogy két év a tanulógörbe, mert az új ember az ideje maximum 10 százalékban tanul valakitől, 90 százalékban meg vakarja a tökeit, mert nem tudnak neki értelmes feladatot adni, lévén állandósult káosz van. Van ilyen német multinál, kis magyar cégnél, startup cégnél, elég sok helyen.