( _Franko_ | 2023. 03. 04., szo – 23:27 )

Ez is fiktív példa lesz. Ha hasi ultrahang készüléket csinálnál, szerintem rengeteg olyan apróság van, ami céges know-how.

Sok cég csinál ilyen terméket, próbálhatod sarkítani és hozhatod a fiktív példákat, de nagyon-nagyon-nagyon kevés cégnél vannak olyan speciális tudások, ami nincs meg semmilyen formában sehol máshol és nulláról kellene megtanulnia egy új dolgozónak. Jelenleg a SpaceX az egyetlen cég, amelyik vissza tudja hozni az első fokozatot a földre, mégse kell minden egyes rakétatechnikában járatos szakembert nulláról kiképezniük újra, amint a céghez kerül, mert nagyrészt minden ugyanaz, mint más rakétatechnikai cégeknél és nincs túl sok ilyen cég a világon. A Tesla is egyedi a maga formájában, mégis leginkább más autóipari cégektől vettek át dolgozókat, vezetőket, alvállalkozókat, beszállítókat és szakértőket, nem nulláról kellett kiképezniük mindenkit, hanem egy erős és jó alapra kellett csak kicsit ráépíteni. Nagyon rossz úton jársz ezzel a gondolkodással, nem céges know-how van, ha ez a know-how nagyrészt csak az embereknél van meg.

[...] ha érted, hogy honnan hova verődik az ultrahang, modellezed, mennyi nyelődik el az emberi testben, és így tovább [...]

Ez ugyanúgy megy az összes ultrahang és emberi test esetén, nem kell újratanulni az egészet nulláról, ha egy melós átmegy az A-sonic cégtől a B-sonic céghez és onnan a C-sonic céghez. A _területen_ szerzett 10-20-30 év tapasztalata ugyanúgy 10-20-30 év tapasztalat. Aki 20 éve ultrahang készülékeket tervez, az bármilyen ultrahangos készüléket gyártó cégnél tud majd tervezni ilyen készüléket. Nyilván nem fog hirtelen tévét tervezni, mert az más specializáció, de azzal csak növekszik a szakmai tapasztalata, ha több ultrahang készüléket gyártó cégnél is dolgozik és nem ragad le egynél.

De az már sok év tapasztalata, [...]

Így van, sok év tapasztalata. De semmi nem indokolja, hogy ha van a piacon száz olyan cég, amelyek ultrahang készüléket gyártanak, akkor minden egyes melós kompletten nulláról kell kezdje a szakmai pályafutását, ha átmegy egy másik céghez dolgozni. Nem is így megy, egy senior a saját területén másik cégnél is senior lesz, aki azonnal képes értékteremtő munkára, ha a céges folyamatok nincsenek elbaszva. De sok esetben el vannak baszva a céges folyamatok.

--

Nekem több mint 20 éves tapasztalatom van nagy rendelkezésre állású és nagy forgalmú rendszerek tervezésében és fejlesztésében, ezért ezzel foglalkozok, bármilyen cégnél hetek alatt tudok értéket teremteni ebben a témában. Nyilván nem fogok például üzleti adatelemző munkakörben elhelyezkedni, mert akkor nem sok ér a 20 év gyakorlatom egy teljesen másik területen, de vannak a piacon üzleti adatelemzők 20 év tapasztalattal, akik szintén hetek alatt tudnak értéket teremteni az üzleti adatelemzés terén.

Nem vagy pótolhatatlan és sokkal hamarabb pótolnak, mint ahogy azt hiszed.