( Raynes | 2023. 02. 07., k – 12:46 )

Ezt én is így szoktam csinálni. Mármint azt a klubnyomorékságot nem hallgatom, de sok külföldi, főleg amerikai és kanadai netes rádiót. Én a rádió weboldalára szoktam navigálni, ott a az általában Listen live linken a webplayer-üket elindítom, és amíg az fut, addig böngészőben (FF) nyomok egy Web Tools - Inspect element - Network műveletsort, frissítem a lapot, és az szépen fogja mutatni, hogy a rádió pontosan melyik URL-ről megy, általában valami nagyobb, központi, IceCast-kompatibilis médiaszerverről szoktak ezek menni, aac-t vagy mp3-at használnak, 32-128 kbps között, kimásolom a linket, hozzáadom a rádiós plain text listfájlomhoz, és ennek alapján terminálban futtatott, grep+fzf-et használó saját scripttel indítom a rádiókat, amiket a script kiválasztás után mpv-ben indít. Egyszerű, minimális erőforrással elvan a háttérben.

Androidos telefonon is majdnem ugyanígy hallgatom, csak ott VLC-ben adom hozzá ugyanazt a URL-t, ami katalógusszerűen meg is jegyzi. Így nem kell webplayerrel, meg reklámokat tartalmazó célappal hallgatni ezeket, multiplatform futnak, és a bufferelés sem probléma, mert a normálisabb lejátszókon (mpv, mplayer, VLC, más ffmpeg/gstreamer alapú alkalmazásokban, stb.) mindig állítható a mértéke. Néha megváltozik egy-egy rádiónak az URL-je, átlagosan fél-egy évente, ilyenkor újra kinyerem.

Elvileg terminálban netstat-tal is kinyerhető a link, de azt nehezebb úgy testre szabni, hogy valóban használható URL-t adjon.