( oattila | 2023. 02. 06., h – 18:48 )

Szerkesztve: 2023. 02. 06., h – 18:50

Első körben azt kellene eldönteni, hogy 70 vagy 23 ft/kWh árammal akartok fűteni.

Ha 70 akkor "csak" bővíteni kell, ha olcsóbbal, akkor H tarifát kell igényelni, ennek megfelelő SCOP értékű hűszivattyúval. H tarifa fűtési idényben 23 ft, nyáron mint a normál. Jelenleg a H tarifán nincs 210 kWh/hó limit így függetlenül a fogyasztástól végig kedvezményes áron van az áram.

Bármelyik lesz a választás, jön a mérőszekrény szabványosítás nevű játék. Elvileg ingyenes, gyakorlatilag százezres nagyságrendért "csak" a dobozt kell kifizetni. Ha eddig máshol volt, akkor az óra telekhatárra kerül.

Oszloptól a telekhatárra kerülő dobozig lég vagy földkábelt (nálunk 15m-ig ingyen) visznek. Doboztól tovább már neked kell kábeleztetned és erről majd kell nyilatkozat a villanyszerelődtől. A főelosztóig 10mm2 kábelre kell cserélni, ha eddig kisebb volt. Házon belül főelosztó kazán között valószínűleg szintén kábelezni kell.

Fel lehet ingyen bővíttetni a 25A 32A-re. Ez felett hálózatfejlesztési hozzájárulást kell fizeni +ameprenként. Bármi van a mérőórát szabványosíttatni szokták + kérnek villanyszerelődtől papírt, hogy az óra után elbírja a hálózat.

Ha H tarifát kérsz, akkor külön villanyóra külön kábelezés. Ha marad a 25A akkor a H tarifához ugyan annyi jár ingyen. Itt nem 2x25A lesz számolva, hanem annyi mint a normál tarifás mérőn, így a H tarifás 25A-re nem kell amperenként pluszban fizetni. (Nálunk a B tarifával így volt, szerintem H-val is így számolnak).

A földkábelt meg jönnek bobcat-el kiássák az óraszekrény és oszlop között az utcán, lefektetik és visszatemetik. Házon belül nem fúrnak faragnak, mert az új szabály szerint ki kell rakni kerítésre (vagy falba, ha telekhatáron van a ház) a villanyórát. Innen ők nem visznek tovább semmit.

 

Szerintem így is, úgy is kábelezni, óraszekrényezni kell, így a H tarifa nem lenne sokkal drágább kiépíteni mint csak bővítést kérni.