( XMI | 2023. 02. 05., v – 23:33 )

Sajnos M2 és latest AMD-ről nem tudok közvetlen összehasonlítást.

Az előző generációkról ez a legközelebbi, amit találtam: https://www.anandtech.com/show/17024/apple-m1-max-performance-review/4

Itt elég sok tesztben az Apple cucca volt erősebb, még a nagyobb fogyasztású Zen3-as Ryzennel szemben is. Az Apple saját állítása szerint az M2 azonos teljesítményen átlag 18%-al gyorsabb. Hogy a Zen4 mennyivel jobb a Zen3-nál, elég zavaros, mert defaulton nagyon elszállt az áramfogyasztása (7950X papíron 170W, gyakorlatilag 225W). A valósan elérhető hatékonyság nagyon függ attól, hogy mesterségesen mennyire limitálod le a fogyasztását. Hogy Zen4-nél mennyi lehet az optimum, nem nagyon találtam forrást. Roman kisérletezett Intel 13900k-val és kb a hatékonyság annál nagyobb, minél jobban lekorlátozza.

Szóval elég nehéz megmondani, hogy éppen melyik lehet jobb, de nem járnak messze egymástól. Az Apple M2 mindenképpen versenyképes a legjobb x86-okkal.

Szerver oldalról megintcsak nem az abszolút latest processzorok, de az Amazon házon belüli "Graviton" ARM szervereivel összehasonlítás: https://www.phoronix.com/review/graviton3-amd-intel/9 Itt is nagyon erősen szórnak az eredmények, van ami x86-nak fekszik, van ami az ARM-nak, de nagy átlagban kicsivel az ARM jött ki győztesnek (bár statisztikailag inkább holtverseny).

Összességében azért NagyZ állítása "hogy az AMD dominal perf/W-ben ... agyonverte oket" finoman szólva korlátozottan megalapozott.