( Raynes | 2023. 02. 02., cs – 20:30 )

Az lehet, hogy az SP1 is közrejátszott, én már csak azzal próbáltam, anélkül nem. Mondom, a legtöbb embernek azért van róla az SP1 után is kínos emléke, mert XP-s hardveren futtatták, amin az XP ugyan bőven jól futott, de a Vistának kevés volt. 4 GB RAM, meg értelmes videókártya, ami rendes driverrel vitte az Asztal hardveres gyorsítását, effektjeit, combosabb 2 magos proci, meg nem túl lassú HDD kellett alá nagyon, különben eléggé csigatempóban vergődött.

Ez kicsit a hardvergyártók bűne is volt, sok szutyok, alsó kategóriás gépre (1-2 giga RAM, 1 magos proci, vagy gyenge 2 mag) ráragasztották a Vista Ready matricát, meg rátolták a userre a Vistát, mert épp akkor az volt a buzzword, amivel el lehetett adni a cuccot, csak úgy vergődött alatta a bűn lassú laptop HDD (akkoriban még SSD se volt, ami segíthetett volna rajta), a hardvergyártók is sokáig bénáztak a driverekkel, a felhasználó meg csak azt látta, hogy ez milyen kínkeserv, és mivel a gépre nem gyanakodott, lévén az Vista Ready, azt hitte, hogy maga az OS ennyire tré. Közben meg a hardverigénye semmivel nem volt nagyobb, mint egy Win7-é, de mire az megjelent, addigra az embereknek lett hozzá elég jó gépe, elég RAM-ja, stb..

Ezt rendszeresen elkövetik Redmondban, hogy túltolják a hardverkövetelményeket, mivel magukból indulnak ki, hogy Ferrarival meg Lamborghinivel parkolnak le a fényes üvegű, puccos MS székház elé, meg 1-2 évente cserélnek gépeket, telefonokat, stb.. Közben meg a világ nagyobbik részén nem ez megy, és ezen nem csak M.o.-t értem, mert a magyar hardveres és kereseti szint mindig is le volt maradva az élmezőnytől, hanem hogy vannak még nálunk is rosszabbul állók e téren, románok, törökök, és még annál is van lentebb, sok afrikai hely, indiaiak, Kína leszakadtabb része, FÁK tagállamai, elég sok helyen vannak még ősibb hardveren, és pl. ilyen Win11-et teljesen ki is kell hagyjanak tömegesen.