( Ritter | 2023. 02. 02., cs – 11:44 )

Ettől nem lesz zárt a rendszer. Semmi nem akadályoz abban, hogy forráskódokból készíts egy ugyanolyan rendszert, nagyjából hasonlóan mint Chrome - Chromium. 

Másik oldalról megközelítve, telepíthetsz Linux Mint-re, default Arch-ra, Gentoo-ra ... bármilyen general linux disztribúcióra linuxos Steam-et. Működni fog. Kompatibilitással sem lesz probléma, annál inkább a hw konfigurúció számít egyébként is. Szóval Steam-világban még jobb a helyzet mint Chrome - Chromium-nál, mert ott a forráskódból fordított Chromium böngészőből hiányozni fognak a proprietary komponensek. Steam-es Linux-nál viszont nincs különbség. Valószínűleg a SteamOS developer mode semmi problémát nem okoz, ugyanúgy működik vele minden.

Persze maga a Steam kliens szoftver zárt, de ez nem jelent komoly problémát mivel az abból letöltött és telepített játékok zöme is zárt. Az ilyenkor elmondott "nem tudom ARM, MISP, egyéb számítógépemre portolni" probléma Steam kliensnél nem valós, mert úgysem működnek a játékok a másik architektúrán. 

Amit a Valve hozzátesz a wine fejlesztéséhez az értékes, és mások is profitálnak ebből a munkából. 
Itt jegyzem meg, hogy a kompatibilitás annál is bővebb mint amit a ProtonDB mutat. Mivel több játékcím csak azért b0rked mert Linuxra portolhatatlan anticheat bekavar. Egyébként tökéletesen kompatibilis és működőképes Linuxon a játék. Egy példa a The Crew 2 ami tökéletesen működőképes Linux-on is, a kizárólag Debian game szervereket használó Stadia-n 100% hibamentesen működött. Mivel ott a Google állt a szolgáltatás mögött, az Ubisoft megoldotta a battlEye problémát. Általában ilyen esetben a játék crackelt változatát érdemes kipróbálni, ott esélyes, hogy működni fog. 

Az örökzöld "Linux Desktop évét" valahova 2015 vége és 2022 közé tenném.
2015 végén jelentek meg Steam Machine-ok (Nexus modellben, azaz a Valve együttműködött a gyártókkal akik saját nevük alatt készítették és adták a gépeket, de használták a Steam Machine nevet) azok többségére Windows került a linuxos SteamOS helyére. 
2022-ben megjelent Steam Deck (Pixel modellben, azaz itt közvetlenül a Valve gyártatja le a Deck-eket és saját maga forgalmazza) viszont már marad SteamOS-sel, bár lenne lehetőség Windows telepítésére is. 
Szerintem ez fordulópontnak tekinthető.