( hg2ecz | 2023. 01. 29., v – 19:34 )

Jó dolog ez, mert kell a világnak. Viszont vannak feltételek:

  1. erős és határozott környezetvédelmi hatóság, amely nincs alárendelve semmi más érdeknek:
        * ebből a szempontból is tervezni a telephelyét
        * határozott normák, ezek betartatása, visszatartó szankciók előre való rögzítése, nagy összegű kárelhárítás-biztosítások
        * betartatáshoz megfelelő alaposságú, független külső hatósági ellenőrzés, megalkuvás nélkül
        * letétben egy nagyobb pénzügyi alap arra, hogy a gyár működésének befejeződése után a rekultiváció is ténylegesen megtörténjen.
  2. környéken élők ingatlanait ne értéktelenítse el, életterüket csak indokolt mértékig minimálisan rontsa

Környezetvédelmi aggályok valósak. Felénk a "húdehelyreállítjukavégén" ígérgetések ellenére a szénbánya és bauxitbánya terén maradt hátra sok csúnyaság. Külszíni fejtés a települések egykor szép és művelhető határában csúnya tájsebeket hagytak, a szép mezők és lejtős, termőtalajjal fedett domboldalak helyett "holdbéli táj" maradt, mivel a végén a gyors levonulás során a rekultiváció csak csekély mértékben teljesült.

Itt is az aggályos az, hogy egy esetleges erős talajszennyezés után a vállalat szépen becsukja kapuit és "nincs itt semmi látnivaló". Csak hát a fizika nem így gondolja, a talajvíz teszi a dolgát.
A gyár vízszükségletének biztosítása is környezetvédelmi tervezést igényelne. Állítólag a komáromi akkumulátorgyár a tisztított Duna víz helyett úgy néz ki, hogy a vértesi ásványvíz bázisból fog rengeteg vizet használni. A vértesi ásványvízből még sok van, de ez az unokáinknak, dédunokáinknak is jól jönne, ha hagynánk számukra és nem gépesítés céljára "itatnánk el".