( Raynes | 2023. 01. 28., szo – 13:01 )

Teljesen egyetértek. Én is ezért vagyok Arch-on. Nem szeretem a systemd-t, de megkötöm, mint szükséges rossz kompromisszumot. Erről egyébként nem is a disztró tehet, hanem a különböző alkalmazások fejlesztői, hogy a szutykukat a systemd-re dependelik. Így meg hiába is tesz fel az ember más initrendszer használó disztrót, mikor feltesz egy systemd-től függő alkalmazást, akkor szépen felpakolódik az elogind, udevd, ilyend, olyand, és azon kapjuk magunkat, hogy hiába más az initrendszer, ha a systemd részimplementációk épp úgy futnak a háttérben mellette, akkor már egyszerűbb nem széllel szemben hugyozni, hanem akkor már az init szerepét is lássa el a systemd, és ne kelljen külön initrendszert tartani csak az initre.

Nekem tetszik ez a sz*rlapátolós humora a Devuannak. Abszolút támogatom, hogy valaki a nem systemd-s világot is erősítse. Elég keményen meg is dolgoznak a fejlesztők, mert nem kis munka a sok csomagból kihekkelni a systemd-függést, meg kell dolgozni vele, nem triviális. Akár még futtatnám is, de nekem túl régiek benne a csomagverziók, amiről mondom, nem ők tehetnek, hanem lassú munka, minden csomagból, minden egyes verzióra frissítésnél egyesével kigyomlálni a systemd-s függéseket. Lelassítja őket elég tisztességesen, nem véletlen, hogy ilyen gigantikus munkára nem sok disztró vállalkozik.

Hihetetlen egyébként, hogy a systemd milyen bloat lett. Mára már kb. 2 millió kódsoros projekt. Plusz nem is Poettering hibája, hogy a sok soydev meggondolatlanul dependeli rá a szutykát, ha kell, ha nem. Senki nem mondta nekik, hogy kötelező függőségnek használni.