( Chain-Q | 2023. 01. 28., szo – 12:24 )

Szerkesztve: 2023. 01. 28., szo – 12:26

Disclaimer: rühellem a systemd-t. A processz monitoring és init része ugyan megoldott régóta hiányzó dolgokat, de már a logging részétől is feláll a szőr a hátamon, a networkd meg egyenesen egy katasztrófa, és akkor még olyasmiket, hogy az userspace-t felzabálja mint valami amőba, és teljesen szükségtelen dolgokat is magába olvaszt, pl. az udev egy részét, amitől a korábbi text formátumú PCI és USB leírófájlok nem működnek, mert feltaláltak valami bináris blob formátumot neki, a semmiért, de legalább így systemd nélkül a kernel közeli toolok egy része, pl. az lspci és az lsusb nem bírja feloldani a hardware ID-ket nevekké, vagy csak ha visszapatcheled beléjük a text formátum supportját... Mi a fasznak kellett ez? És akkor még a predictably unpredictable interfész naming convention-öket nem is feszegettük, ahogy Lennart az usereket kezeli, arról meg jobb nem beszélni. Nem csoda hogy átment az M$-hez, zsák a foltját...

Namindegy, ennek ellenére, én próbálkoztam eleinte a Devuannal, de az a bajom, hogy miközben ujjal mutogatnak h. mekkora szar a systemd, semmit nem tesznek azért, hogy megoldjanak olyan problémákat, amiket a systemd viszont megoldott (pl. értékelhetőbb processz monitoring és init-dependency kezelés), emellett amatőr hibákat is elkövetnek, tavaly volt valamikor hogy lejárt a repó azonosító kulcsa, amit nem vettek észre... Szóval ja.

Maradtam a Debiannál egyelőre, középtávon... Mert a Devuan és az Ubuntu (snap c. agyhalál, pl.) is elment más extermitások felé, szóval a Debian középen még mindig megmaradt mint "lesser evil".