( hunluki | 2023. 01. 27., p – 15:14 )

Örök kedvencem a régi atom n450 netbook 2 giga rammal és hdd-vel, ezen nálam konstans figyel egy aktuális 32 bites debian+lxqt, általában ezt használom gépjavításhoz, tudok vele ventoy pendrive-ot csinálni, van rajta rakás ISO, telepítő, recovery program, minden kiskutyafüle ami jól jöhet gépjavításhoz.

Emellett pedig van egy windowsos része, ezen régen microXP volt, 78 mega az egész telepítője, volt rajta néhány gog-os játék meg office 2010, ugye ez volt XP-re a legutolsó. Néhány éve a microXP-t lecseréltem egy tiny 7-re (32 bites SP1 előtti ultimate-ből faragott verzió), erre már felmászott az office 2016. Illetve bővült a GOG-os játékok listája is, pl imperium galactica 2 gog verziója nem megy XP-n csak 7-en. Cserébe az age of 2 alól meg ki kell lőni az explorert amikor játszol mert valami bug miatt a játék átmegy LSD trip-be :)

Ablakok természetesen nincsenek netre kötve, arra ott a debilány. Viszont ez a tiny 7 egy meglepően jól sikerült dolog, ha nagyritkán kell a kimondottan windowsos MS office akkor egy teljesen elfogadható office élményt ad (W+E+PP), de egy rufus, notepad++ tök jól elvan rajta. Nyilván egy combosabb excel táblával ki lehet fektetni de nem is erre van használva. Maga az oprendszer is meglepően fluid pedig ennél vékonyabb vasat keveset találsz a piacon.

Nézegettem kiherélt 8.1-10 verziókat de az ebben lévő VGA csak WDDM 1.0 kompatibilis (aerot is gyönyörűszépen tudja, semmi akadás), de 8-tól már nincs működő driver hozzá.