( persicsb | 2023. 01. 27., p – 12:50 )

Vagy ha adnának is megrendelést, a cég már megszűnt, a fejlesztő már nem ott dolgozik, máshol él, esetleg már meg is halt.
Ilyen ez, amikor mindent gyorsan, olcsón akarnak megoldani, és nem jövőbiztosan. A lényeg, hogy gyorsan, okosan legyen kész, elvagyunk vele 10 évig, aztán utána meg mindenki néz, mint hal a szatyorban, ha megváltozik a világ körülötte. Pénzt költeni persze nem akarnak rá. Mert rendesen megcsinálni dolgokat viszont nagyon drága.

Sokan nem is tudják tényleg elképzelni, hogy egy egyszerű mobilapp utánkövetése, támogatása, fejlesztése, naprakészen tartása miért kerül évente százmilliókba is akár, fentebb írtam róla egy kis részletet. Kevés cég van, aki hajlandó ezért ennyi pénzt áldozni folyamatosan. 

 

De ez nem csak szoftverre igaz, sokszor látom máshol is, hogy karbantartásra nem költenek, gondolnak, nem raknak félre - tervszerű megelőző karbantartás helyett szarbantartás van. Igaz ez szerverekre, más munkaeszközökre, de akár mondhatom magukat az épületeket, utakat, bármit. Utána meg csodálkoznak, hogy jaj tönkrement, nincs alkatrész, megszűnt a cég, stb. "De hát miért ment tönkre, 10 évig jó volt úgy, hogy hozzá se nyúltunk."