( bucko | 2023. 01. 24., k – 14:12 )

Nem a szakmai pályafutás miatt írtam, csak az eltérő nézőpont miértjére próbáltam rávilágítani.

Az off ellenére ott sompolyog a JFS is; miért, hol és hogyan érdemes vagy kell használni.

Csak töprengek, mi az "enterprise termék", no meg a " kész lehegesztett dobozos termék, ami felrakod és működik, ahogy a gyártó elképzelte"? Ha felparaméterezek egy diszket, hogy az adott feladathoz optimálisan működjön az miért lenne legózás? Ha ötszázan használják a szervert, de csak én értek a diszkhez, akkor bizony én vagyok a pilóta. És ez így van rendjén, az utas ne vezesse a gépet! ;)

Úgy látom éles ellentét van a nézőpontjaink között, de majd jól elmagyarázom. :-D

Az 1. pontodnak megfelel a Windows. Ha azt enterprise környezetben használod, - mondjuk 10 doboznyit, - de nem a MS szállítja a szervert és a hálózatot, akkor ... legózol és / vagy free/opensource projekt? Vagy rendszerintegrátort (pardőőz achitektet) játszol? A világ nem olyan egyszerű, amit a két pontoddal le lehet írni.

Az sem mellékes, hogy a szemétdomb melyik sarkában játszol kiskakast. ;) Az én nézőpontom azért más, mert egy adott helyen (elméletileg), nem mindig egy időben, de gyakran átfedésekkel:

  • üzemeltettem
  • rendszerszállító voltam, ezen belül
    • a fő rendszerszállító alvállalkozójaként
    • strómanon keresztül (saját néven nem tehettem)
    • saját néven
    • saját néven, mint IBM alvállalkozó (társvállalkozó) (és regisztrált IBM beszállító)
  • rendszerintegrátor is voltam, mert a 1+6 rendszernek együtt kellett üzemelnie

Nos, akkor az 1,5 milliárdos rendszer ('95) az dobozos enterprise rendszer vagy lego? Az ilyen úgy épül fel, hogy több dobozos termék (vagy olyan féle, mert termék és van dokumentációja) + felhasználói igény + egyedi modulok integrációjával alakul ki az a termék, amire a szállító szerződött és a megrendelő fizet érte.

Az általam szállítótt 6 mellék- vagy alrendszer + a fő rendszer hangolása és automatizálása között létezett komplett rendszer is. Az ilyennek a következő a felépítése: dobozos szoftver (AIX) + dobozos szerverek ;) (POWER) + opensource (amiről később leszoktam) + saját szoftver + rendszerintegráció. Szállítás esetén az adott gépek adott feladatokhoz szükséges kialakítását elvégeztem. Az így elkészült rendszereket üzemeltetésre átadtam. Így aztán az általad emlegetett utólagos piszkálásra nem kerülhetett sor az üzemeltetők részéről. A dokumentáció is leszögezte, hogy a nevesített paraméterek beállításán kívül máshoz nyúlni nem szabad, mert ezek automata rendszerek.

Gondolom, az eltérő nézőpont forrása ezek után érthető.

Hálistennek a rendszereim bonyolutabbak voltak, mintsem belepiszkáltak volna. Egy esetben fordult elő, hogy valamit szerettek volna megcsináln. Jól van, beugrok és egy óra alatt kész. Ingyé'! Nem kellett nekik, mert ifjú titán megalkotta. Aztán elkezdtek cseszegetni, mert hibás a formátum. Ekkor egy kicsit mérges lettem és elmagyaráztam. Rossz időpontban, rossz helyről veszitek ki az adatokat, ezért nem stimmel. Ráadásul egy olyan ponton, ahol egy belső formátumot használok. (Közöd?!) A megfelelő működést úgy tudtam elérni, hogy ismertem a megrendelő szerződéseit is - nem csak az átadott specifikációkat - ezért nem lehetett belekötni a hibátlan működésbe. Ez ám a fekete doboz! Bemegy a specifikáció szerint és ki is jön. Ha vitatkozni akarsz akkor először tanulnod kell! :-D