( Raynes | 2022. 12. 10., szo – 20:06 )

Nem csak a MS kapzsisága, az Apple is így tolja, meg a linuxos, BSD-s világ is, Google az Androiddal. Gyorsan haladnak a verziók, nagyok a kódbázisok, sokféle fejlesztő dolgozik össze (nem nagyon vannak már annyira egy emberes projektek). Mindenki gyorsan akarja a feature-öket, új drivereket, új játékokat, médiás cuccokat, erre jön még rá a biztonsági dolgok, többszörös foltok, mivel ugye minden netre van kötve, és bonyolítja a helyzetet a 35 évvel ezelőtti állapothoz képest, hogy online átjáróház a géped.

Egyébként meg pont ez a Win 1-2, ami eléggé demó volt csak a maga idejében. Ekkor még a MS sem látta, hogy van-e erre igény, mennyire lesz népszerű a GUI. Az Apple, Xerox, IBM is csak ebben az időben kezdett GUI-zásba (MacOS, Palo Alto PARC, OS/2), de az X server (X1) is ebből az időszakból való nagyjából (meg a NextStep, unixos világ Motif, CDE, stb. felületei). Ez még annyira az eleje volt az egész GUI-zásnak, hogy ilyenkor még a cégek sem látták a sikerét, féltek, hogy mégis visszafordulás lesz a CLI felé, nem kell a népnek az új. Hiszen a usrek már akkor is olyanok voltak, hogy ragaszkodtak a régihez, jól megszokotthoz, nehezen fogadták be, szokták meg, tanulták meg az új dolgokat.

Egyébként a MS-nál nem az a baj, hogy félkész, hanem kötelezően tolja rá mindenkire frissítések formájában. Plusz ami a legnagyobb baj, hogy a mostani mainstream OS-ek zártak, le vannak butítva, a felhasználótól el van véve szinte minden testreszabási, beállítási lehetőség, a user nem ura a saját gépének, meg adatfarmként használják, az adatait elveszik, kifigyelik, stb.. Ráadásul egyre rosszabb, mindenhol egyre inkább kötelező az online account, a user adatai a felhőben, lassan már a szoftvereket is csak bérli (lásd Adobe Creative Suite), így egyre inkább kiszolgáltatottabb lesz.