( Raynes | 2022. 12. 07., sze – 11:33 )

Na, ugye, na ugye :D Most már kezded érteni, hogy a javás hírnél mi volt a bajom :D

Fene tudja, hogy kezd-e ezzel a Solaris-vonallal valaki valamit. Régen is csak a ZFS szólt mellette, de mióta egységesített fejlesztésben az OpenZFS elérhető mindenre, azóta eléggé megkérdőjelezhető az értelme, de ha egyszer van, akkor minek dobják ki. Valaki akár gondozhatja is a kódod, meg használhatóvá teheti, hogy ne avuljon el végleg. Rá is fér, mert ahogy nézem, eléggé el lehet avulva, sok csomagnál még csak most érték el azt a pontot, hogy 64 bites 32 helyett.

Megmondom őszintén, hogy én se próbáltam még ki ezeket az Illumnos-disztrókat, egyszerűen csak nem láttam értelmét. Ott van a Linux, ami jó mindenre is, ha annál tradicionálisabb, unixosabb, szerveresebb valami kell, akkor meg a 3 fő BSD-variáns. De az opensource ilyen, nem lehet előírni, hogy ki mit fejlesszen, nem azzal foglalkoznak, ami a leghasznosabb lenne mindenkinek, hanem amihez épp kedvük van, forkok 100. forkján, stb..

Gondolom valakinél a nosztalgia is belejátszhat, ha dolgozott anno Solaris-szal, akkor ezt preferálja. YouTube-on is van egy idős texas-i rendszergarázda, a StephensMachineRoom csatornán, az csinál videókat ilyenről, ahogy a házi hobbiszerverein (modern és retró) telepítgeti ezeket az OmniOS, SmartOS, Tribblix, aztán áradozik róluk, hogy mekkora királyság, zcage, zones, DTrace, stb., de nekem sem tűnik valami nagy számnak, vagy hogy miben jobb ez egy mezei Linuxnál, FreeBSD-nél.