( Raynes | 2022. 12. 07., sze – 00:21 )

Nem tudom, én hogy ellenőrizzem Mac nélkül? Olyat már pedig nem fogok venni. Nem a kiosztás miatt, hanem az ökoszisztémájuk zártsága miatt. Még használtan, jó áron se soha.

Egyelőre most annyit voltatok képesek leírni, hogy a @ karakter az nem ott van, az AltGr + V helyett az Option + Q-n. Oké, ez egy, de még mindig nem tudjuk, hogy mennyi ilyen van. Mindenesetre, ha vannak is eltérések, csak szoftveresek, és nem a billentyűzet rossz hardveresen. Jelenleg pl. német és brit ISO PC-s billentyűzeteket használok, ezen sincs rajta semmi, hogy AltGr-rel milyen karakterek elérhetők. Természetesen a Windows, Linux, BSD-k szoftverből megoldják, ha „hu”-ra van állítva a kiosztás, akkor azokon a helyeken vannak, ahová egy magyar PC-s billentyűzet is írni szokta. Gondolom ugyanígy MacOS-en is átállítható. De legjobb lenne ezt valaki fanatikusnak az Apple felé jelezni, hogy szoftveresen ne próbáljanak eltérni a magyar PC-s kiosztástól az Option-ös karakaktereknél sem. Szerintem az Apple részéről ez csak benézés, nem nagy felvevőpiacuk a magyar, kitoltak ugyan ide is magyar klaviatúrás gépeket, de az AltGr-es kombók felett elsiklottak, mert nem tudták, hogy magyarul az is lényeges. Ne feledjük, hogy amerikaiak, ők nem nagyon használnak sem AltGr-t, sem Option-t speciális jelekért, így nem nagyon tudják olyanok szemével nézni, akiknek ez valóban fontos is.

Kicsit olyasmi lehet ez, mint az eltérő írásirányok támogatása. A legtöbb szoftver nem szokta tudni, mert nagy részük olyan amerikai és európai országban készül, ahol balról jobbra írnak kizárólag. Minden más meg van oldva a nemzetközi kompatibilitással, lokalizált UI, lokalizált doksi, lokalizált dátum/idő/pénzformátumok, Unicode-támogatás, megfelelő fontok, csak épp az írásirány nem állítható át.