( kroozo | 2022. 12. 05., h – 17:47 )

Igen, de phpX-ről mindenképp fog lépni minden disztró X+1-re. Itt max. azt döntheted el, hogy meddig halogatod. Ha ügyes vagy, akár az X+2-ig is, de akkor még nagyobb pain in the ass lesz upgrade-elni. Minél több fő/alverziót ugrasz át, annál nagyobb az esélye, hogy bugokba futsz.

Igen, és ez a döntési lehetőség elég fontos. Nem arról van szó saját kódnál kifejezettem, hogy bugokra futsz-e, hanem hogy mikor csinálsz pl portolást, ott legyen már időd igazodni, ne akkor kelljen, mikor a disztró böffent. Főleg úgy, hogy egy rollingnál jellemzően az van, hogy kijön az új stabil lib, akkor jó eséllyel tolják gyorsan. Én meg igazából még akkor szeretnék legkorábban nekiállni, mert a fenének se hiányzik, hogy valami bétára kelljen portolni, hogy ne tudjam, hogy az a szar még, vagy amit én csináltam.

Egyébként én tökéletesen értem, hogy mi a stable és az LTS lényege, arról írtam, hogy mások szokták félreérteni. Valahogy azt hiszik hogy az azért stable, mert nincs benne bug, „stabilabban” fut, meg sose lesz vele gond. Közben meg ahogy írod is, lehet benne bug, jöhet elő upgrade-hiba is, stb.. Semmire nem garancia. Tökéletes rendszer, disztró amúgy sincs, felhasználásfüggő is, hogy kinek mi a jó, milyen programokat használ rajta, stb..

A stabil nem azt jelenti, hogy nem rossz, hanem hogy nem nagyon változik. Ezzel egyébként általában azért együtt jár az is, hogy kevesebb a bug (mert megcsiszolgatják a konkrét upstreameket) meg a szopás upgradekor (mert nincsenek akkora változások), de a fő előnye ezeknek mégis csak az, hogy a saját cuccaid alatt nem mozgó célpont van.

Egyébként kár, hogy az univerzális csomagformátumok nem támogatják a CLI programokat. Ha ezt megoldanák, akkor sok gond megoldódna, ha valakinek régi Python, PHP, régi vagy új gcc kéne, akkor tudna belőle több/régi verziót is tartani, és nem kéne magát a disztrót is ősrégi verziókon megrekeszteni.

Miért ne támogatnák?