( deje | 2022. 12. 05., h – 08:48 )

Úgy látom, megy az adok-kapok rendesen, csak pár dologról felejtkezik meg mindenki a vita fenntartásának érdekében:

  • az RCS nem váltja ki az SMS-t, hanem kiegészíti. Ha nincs mindkét végponton RCS, akkor marad az SMS.
  • az RCS nem Google szar, a GSM Association bábáskodik felette
  • az RCS előnye a Viber/Messenger/WhatsApp/mittudoménmiafene helyett, hogy az telkó szolgáltató nyújta, nem a Rakuten/Meta/akárki, tehát akinek van telefonszáma, az használhatja. Gyengébbek kedvéért: nem kell Messengert telepíteni és a Facebookra regisztrálni azért, mert a másik fél csak azt hajlandó használni.

Az RCS hátránya az, hogy nincs benne end-to-end encryption, mert jaj mi lesz ha egyes rezsimek bele akarnak kukkantani az üzenetekbe. Amit mellesleg szerintem a fentebb említett nagy üzenetküldő alkalmazások esetén kellő meghatalmazás birtokában jelenleg is meg tudnak tenni, bármennyire is tagadnak a nagy amcsi cégek (mellesleg törvényi kötelezettségük letagadni, ha létezik a kormány számára backdoor). A nem amcsi cégek esetén pedig pláne.

Szerintem az Apple hasonló okokból nem foglalkozik vele, mint pl. a Lightning csatlakozó esetén: nekik is a zárt platform a céljuk, hogy minden komponenst az irányításuk alatt tartsanak. A Google-nek is, csak nekik nem jött be a Talk/Hangouts/Meet/Duo próbálkozásuk (francért kellett pár évente kukázni a technológiákat és újakat csinálni...), ezért most egy szabványos megoldás felé fordulnak, így próbálnak konkurrálni az iMessage-el.