( ggallo | 2022. 12. 04., v – 21:44 )

Számomra ennek nem a konkrét említett képességek hiánya/késése az üzenete. Nem az a baj, hogy az Apple nem kínál még összecsukható képernyős telefont.
A gond az, hogy pl. a vezeték nélküli töltés vagy 5 évet késett mindenki máshoz képest a felhasználók igénye ellenére, meg az, hogy a szoftverek minősége (akár az itt olvasható hibák/javítások gyakorisága alapján) drámaian romlott, meg az, hogy kivezetnek minden felhasználójuk által szeretett megoldást (pl. ujjlenyomatos feloldás), hogy spóroljanak 10 centet, meg semmivel sem kompatibilis csatlakozót használnak még mindig, meg stb.

Az Apple egy innovatív cég volt Jobs idejében, minden új modellben előrukkoltak egy (több) olyan új dologgal, ami nem volt senki másnál.

Aztán Jobs elment, és azóta az Apple nem innovál (kb. elvágólag azóta), hanem kivárja egy-egy technológia megjelenését, majd a "mennyire vált be" és a "mennyire tetszett az embereknek" értékek alapján beépíti későbbi készülékeibe, nagy újításként.

Igazából egyikkel sincs semmi gond, mert az első is megszólít egy csoportot, meg a második is megszólít egy csoportot. Az első a geek-eknek kedves, a második a pénzügyi menedzsekernek.
A gond nekem az, hogy az Apple fanok máig büszkék arra, milyen innovatív az Apple, közben meg nem az. De ha ezt valaki szóvá teszi, akkor indul a szájkarate, miközben ez inkább tény, mint vélemény mostanra.
Meg arra is nagyon büszkék, hogy amivel mások bénáznak, az náluk elsőre jó. Ez olykor (koránt sem mindig) igaz, de az nem mellékes, hogy azért, mert 2-3 év késéssel, a sokadik iteráció kerül a készülékbe.
Persze lehet erre mondani, hogy milyen okosak, hogy nem ugranak bele elsőre mindenbe, de azt kell mondjam, hogy Jobs idején ők maguk (vagy egyedül Jobs?) kitalálták, elsőre beleugrottak és mindjárt jó is lett. Most meg sokszor a másolás sem sikerül elsőre...

Az árazásnál sajnos megmaradtak az "innovatív márka drágán adja az újításokat" modellnél, csak sajna az innováció kiesett, így a "drágán adjuk mert mindenki megszokta" modell él jelenleg.