( gyuri23 | 2022. 12. 01., cs – 21:36 )

en kiskoruk ota nyers hussal (pulyka comb/mell, neha marha) etetem a macskaim (+ minosegi szaraz tap), semmi bajuk nincs, pedig 8+ evesek mar.

Jól teszed :)

Beszélgettem normális állatorvossal (nem sok, de van olyan is) a témáról. A tapasztalata szerint a kizárólag jó minőségű száraz táp és víz három és öt év között növeli a cicák élettartamát. A nedves táp nem való semmilyen állatnak.

A kizárólag nyers hússal meg egy gond van, hogy a ragadozók megeszik a préda belsőségeit a gyomortartalmukkal együtt (egy két kirívó kivételtől eltekintve, például a jegesmedve) és így nagyon sok olyan anyag jut a szervezetükbe, ami a húsban nincs. Ezen kívül, ha kell, legelnek és simán esznek növényt, ha szükségét érzik valaminek. Ha a kutya vagy macska ha olyan helyen él, ahol változatos a növényzet, ott pótolni tudja sima húsban ennek a hiányát, de egy szoba kutya/macska nem. Itt újra előkerül az, hogy a város nem normális élettér sem az állatoknak sem az embereknek.

Az egy külön téma, hogy a nyelv nem viccből van és nem az öncélú örömszerzés a célja. Az ízlelés és éhség fajtája jelzi a szükséget, pontosabban jelezné, ha a vegyipar nem baszná el az egészet a mesterséges szarjaival. A vadaknál ez alap, de a háziállat, ha tápot kap, ott már meg a trükközés a kemikáliákkal, hogy "finomabb" legyen mint a másik gyártó szarja. Voltam egyetemen egy élelmiszeripari tanfolyamon, van olyan "termék" amiben aroma, az ember által érzékelt mennyiség 10.000.000-szoros (tízmillió) mértékében van belerakva. Az ízlelésünk gyakorlatilag egy folyamatos kábítás alatt áll, mint ha narkós lenne a nyelvünk.

Költői kérdés, a tápgyártók vajon alkalmazzák ezt?