( Friczy | 2022. 12. 01., cs – 11:28 )

Kérdés, hogy mit jelent az 'egységes billentyűzet'. A fizikai kialakítást? Az eleve nem egységes, hanem kétséges :), legalábbis van egy ANSI és egy ISO szabvány rá, természetesen eltérnek (see xkcd: Standards). De az ún 'EU' kialakítású Apple billentyűzet megfelel az ISO-nak, az amerikai kialakítású pedig az ANSI-nak, tehát ez pipa.

A kurzor- és egyéb gombok kialakítása általános probléma a notebookoknál (including Apple), bár az M1 Air ebből a szempontból jóra sikerült.

Az pedig, hogy melyik karakter/írásjel hol legyen (egyáltalán melyek legyenek rajta), nyelvfüggő, más a magyar, az angol, német, olasz, francia stb. kiosztás, ezt nem lehet egységesíteni. Azt meg végképp nem, hogy az egyes nyelvek kialakított billentyűzete mellé az extra (AltGr-rel elérhető) plusz írásjelek hol legyenek, végképp nem. Különben is olyan kiosztást hozol létre és töltesz be, amit akarsz, tehát hogy mi van feliratozva a billentyűzetre, lényegtelen. A fiamnak van olyan billentyűzete is, amin pont emiatt semmi felirat nincs :)

Szóval hajrá az egységesítés terén.