( gee | 2022. 11. 26., szo – 01:16 )

Óriási károkat okozott a brit gazdaságban a lockdown. 211 ezer embernél több lett oda, de nem meghaltak, hanem cégük ment tönkre, állásukat vesztették el, piac zsugorodott, hiányok lettek, stb.. Kb. 2 millió reális is, csak nem hallottban mérhető, hanem gazdasági áldozatban.

Te most komolyan azt mondod, hogy az, hogy valaki ideiglenesen elveszítette az állását és csak a segélyt kapta, az ugyanolyan súlyú áldozat, mint a másik, aki meghalt?

Én pl. elvesztettem az állásomat. Úgy alakult, hogy segélyt nem kaptam.*

Ezt lehet, hogy nehéz lesz elhinned, de visszatekintve úgy érzem, hogy szerencsés vagyok, hogy az állás elvesztők közé és nem a halottak közé tartoztam.

* alkalmazottak kaptak, a fizetésük alapján számolt juttatást, de én nem voltam már alkalmazott a járvány kezdetekor. Egyéni vállalkozók kaptak, a korábbi adóbevallásuk alapján számolva. Mivel a járvány előtt kevesebb, mint egy évvel kezdtem contractorként dolgozni, nem volt még előző vállalkozói adóbevallásom, tehát ez sem vonatkozott rám. Munkanélküliként kaphattam volna Universal Credit-et (ez A segély), csak épp UC nem jár, ha a háztartás teljes bevétele elér egy meghatározott szintet. A feleségem csökkentett fizetése is elérte ezt, szóval