( XMI | 2022. 11. 25., p – 22:29 )

Akkor úgy tűnik kiesett mindenki , aki szóba jöhetett volna még paks 2 épitésére

Ezek ugye előnyök, amiket felsoroltam. Lehet mindegyik nélkül is, csak elég nagy öntökönlövés. Egyébként mintha lenne 1-2 atomenergetikai cég az EU-n belül... az egyiknek a turbinagyára konkrétan itt van tőlem pár utcányira. De pl amerikai cég is van, amelyik jelen van leányvállalatokkal több EU-s országban, Mo.-on is (bár tudtommal másik üzletággal).

Mert Paks 1 hótziher, hogy megfelel neki

Gondolom azt is tudod, hogy általában egy új létesítési engedély és egy már meglevő dolog fennmaradási engedélye két különböző kritériumrendszert jelent (képzeld ide a standard autós hasonlatot, hogy lehet ma érvényes forgalmija egy 15 évvel ezelőtti modellnek, mikor az semmilyen ma kötelező Euro 6, 7 kibocsátási szabványt nem teljesít). Továbbá arra is emlékszel, hogy a 2000-es évek elején Pakson több lépcsőben elég alapvető átalakítási munkálatokat végeztek (pl 6,5 magnitúdóig földrengésbiztossá kellett tenni az épületet, stb.), ami feltétele volt az üzemidő-hosszabbításnak. Vagyis Paks1-et utólag kellett nem kevés pénzből - a lehetőséghez mérten - a szabályoknak megfelelővé tenni.

És természetesen Paks 2 is megfelel minden EU-s szabálynak.

A jövőidőt mintha lefelejtetted volna a mondatról, nem? :) Mert, hogy e pillanatban még el sem kezdődött az engedélyeztetési eljárás, mert a Roszatom még mindig nem adott le olyan terveket, amivel egyáltalán el lehetne indulni. Az, hogy a gödröt elkezdték ásni, már egy külön kikönyörgött engedmény volt.