( gee | 2022. 11. 25., p – 10:54 )

kb. 10000x annyi embert

Anglia esetén kb. 300x annyi embert érintett a lockdown, mint ahányan meghaltak.

A lockdown által érintett emberek közül nem mindenki ment idegileg tönkre - nem tudom megbecsülni, hogy mennyien igen és mennyien nem. Erről van valami statisztikád? Én csak azt tudom, hogy az ismerőseim és a családom körében ez a szám 0.

Mindenesetre az biztos, hogy nem 10 ezerszer annyi ember ment idegileg tönkre, mint ahányan meghaltak. Ha mondjuk a lockdown által érintettek 10%-ának okozott mentális problémát, akkor mondhatjuk, hogy ez 30x annyi ember.

Az okozott kar sokkal nagyobb, csak kevesbe szamszerusitheto.

Csak hogy tiszta legyen: az okozott kárt (ami ugye nehezen kalkulálható), a lockdown előnyeivel kell összehasonlítani (ami szintén nehezen kalkulálható), nem a lockdown ellenére meghaltak számával.

A lockdown célja az volt, hogy az egészségügyi ellátórendszer ne omoljék össze. Lockdown ellenére is, itt, Angliában kétszer is nagyon közel került az NHS az összeomláshoz. Angliában 993 ezer embert ápoltak intenzíven koronavírussal eddig. Egy másik táblázatban azt találtam, hogy amikor éppen csúcsra járt a járvány, az első alkalommal kb. a betegek 40%-a halt meg az intenzíven, a második alkalommal kb. 30%-a.

Ebből én azt feltételezem, hogy ha lockdown híján az ellátás összeomlott volna, akkor a két kritikus időszakban az intenzíven kezelt betegek nagy része meghalt volna, plusz több lett volna a beteg. Szóval 211 ezer helyett lehet, hogy meghalt volna valahogy 500 ezer és 2 millió közötti ember. Természetesen az igazi számokat sosem fogjuk megtudni. Mondjuk az enyémnél jobban is lehetne becsülni, több adatból, és szakértelemmel.

Mindenesetre ha engem kérdezel, akkor 1,5 millió vagy 300 ezer ember életének a megmentéséért a komány egy kis eladósodása, a gazdaság pár százalékos lassulása, és ismeretlen számú ember lockdown által okozott idegi megterhelése elfogadható ár.