( gee | 2022. 11. 24., cs – 14:42 )

Ez nem ilyen egyszerű, mint ahogy megpróbálod leírni.

Egyfelől nem az a cél, hogy Magyarország kb. 10 milliós lakosságát kell ellátni az akármennyi munkavállaló korú lakosság munkájával. Valószínű már ez se menne. Ennivalóval, ruhával és alap szolgáltatásokkal, feltételezem, hogy el tudnánk látni saját magunkat, de pl. Magyarországon fejlesztett, tervezett, Magyarországon bányászott anyagokból összeszerelt számítógépekkel, autókkal, saját magunk által pályára állított kommunikációs műholdakkal már nem.*

Másfelől sajnos nem olyan egyszerű a dolog, hogy 5 millió el tud látni 10 milliót. Vannak olyan szakmák, amikre nincs elég munkavállaló, mert nem lehet az 5 millióból találomra kiválasztani egyet és betölteni vele az pozíciót.

Ha pl. valami faluban betöltetlen a körzeti orvosi pozíció, akkor hiába van akár 1 millió magyar munkanélkülid is, a 10 millióból az abban a faluban élő néhány ezer nincs ellátva (rendesen). Neked orvos kell, amiből nincs elég. Aki meg van, az meg nem akar vidékre menni körzeti orvosnak. Meg ápoló is kell, amiből szintén nincs elég.

Az egyik lehetőség ezeknek az embereknek az ellátására az, hogy bevándoró orvost, bevándorló ápolót teszel oda.

* És persze a valóságban nem kell Magyarországon magyar munkavállalóknak előállítani mindent, hiszen importálunk egy csomó dolgot. Pl. a ruhák nagy részét mondjuk Bangladesből vagy Kínából, stb). Illetve ellátni nem csak a 10 millió magyart kell, mert exportra is termelünk.