( gee | 2022. 11. 22., k – 04:50 )

Gyomorforgató, amikor a saját népetekkel való közösséget köpitek le azért, hogy egy másik néppel kapcsolatban gyűlölködjetek. Most nagyon rá vagytok izgulva az oroszokkal kapcsolatos történelmünkre, pedig az elmúlt ezer évet tekintve ők messze nem az első számú népség, akikkel kapcsolatban a legnegatívabb nemzeti emlékezetünk lehet.

Igen, lehetne a mongolokat, a törököket, esetleg az osztrákokat is gyűlölni, de valószínűleg azért, mert az elmúlt ezer év túl régen volt, ezeket valójában senki nem gyűlöli. Vagy legalábbis az én családomban, az én ismerősi körömben senki nem kezdte mondjuk pár pohár bor után azt tolni, hogy a geci törökök, így meg úgy.

Bezzeg a második világháborús felszabadító orosz hadsereg lopásai, kedvtelésből gyilkolgatásai, nagymamák, nők, lányok, gyerekek megerőszakolása, férfiakat évekre rabszolgának elhajtása + az 56-os dolgok mind olyan emlékek, amiket még olyan emberektől hallottunk, akik ezeket megélték.

Majd pár generáció múlva valószínűleg ezek az emlékek is ugyanúgy száraz történelem leckékké válnak. De a mi generációnk, a szüleink és nagyszüleink számára ez az idő nem jött el még.

Szóval nem. Egyértelműen az elmúlt ezer évet tekintve a legnegatívabb közösségi (rokonság, falu, barátok) emlékezetünk az oroszokhoz kötődik.

németek bűnei nem fontosak.

A holokausztra gondoltál itt? Ha a családom érintett lett volna benne, bizonyára ez lett volna a negatív családi történetek központja. De nem így alakult. A családi történeteinkben a németekről nagyon kevés szó esett. Leginkább se nem pozitív, se nem negatív. Németek bűneiről nem szóltak a nagyszülők meséi.