( bolond | 2022. 11. 22., k – 04:49 )

Egyfelől olyan dolgokat hoztál fel, amik évtizedekkel ezelőtt történtek.

Hehehe.

most ebbe ne is menjünk bele!

Ez csak természetes. ;)

Tegyük fel, hogy holnap az USA megtámadja mondjuk Mexikót, vagy Kubát. Csak azért, mert. Nem néznénk udvariasan félre, mennének a nyilatkozatok, hogy ezt így nem kellene, nem kellett volna, stb. Viszont szankciók? Milyen szankciók? Az USA a bolygó kb. legnagyobb gazdasága és egy csomó cég + nemzetközi szervezet központja. Aki szankcionálni akarná, az saját magát vágná el a nagy piactól és ezektől a cégektől, szervezetektől.

Ez a különbség Oroszország és az USA között, hogy ha az USA akarná, lehetne aggresszív geci, és a föld maradék országai nem nagyon tudnának vele mit kezdeni. Oroszország viszont egy nagy méretű de ehhez képest gyengécske ország. A gazdasága kisebb mint mondjuk Olaszországé (konkrétan 11. a méretét tekintve). Valahol azt olvastam, hogy vannak olyan USA tagállamok, amik magukban erősebbek gazdaságilag, mint Oroszország. Szóval Oroszországnak nincs meg hozzá az ereje, hogy embekedjen a nemzetközi porondon. A szomszéd kis államokkal (mondjuk Afganisztánt kivéve) el tudott bírni, de ennél többre nem tellik.

Ha az USA élni akar, nem haragítja magára pl. az atomfegyverrel rendelkező országok egyre bővülő körét. A nukleáris fegyverek "szépsége", hogy nem kell az USA területén bevetni ahhoz, hogy az USA-nak fájjon. Elég, ha pl. olyan országban alkalmazzák, ahonnan az USA valami fontosat importál. Másrészt ha egyszer valaki beveti azért, mert szerinte az USA egy köcsög, nem biztos, hogy az USA szövetségesei közül senki nem fog összerezzenni. Szerintem az ilyen szövetségesi összerezzenések sok pénzbe kerülnek az USA-nak. Attól, hogy valaki a tabella élén áll, nem válik legyőzhetetlenné. Az USA katonai előnye, hogy sziget, vagyis jól védhető. Viszont a szigetsége az ellátás szempontjából hátrány, hiszen nagyobb időtávlatban könnyen elvágható a világ többi részétől. Ebből következik, hogy az USA nem lehet annyira geci, mint ahogy te azt a saját kicsiséged folyományaként a pillanat hevében idehaluztad. Az USA addig lehet ilyen erős, amíg a színfalak mögött a versenytársaknál jobban csinálja a dolgokat. Mivel mi nem látunk a színfalak mögé, nem tudhatjuk, melyik szereplő milyen hibákat követ el, de szerintem Európa jelenlegi helyzete arra utal, hogy az USA részéről az elmúlt évtizedekben becsúszott pár hiba (vagy ha ő nem hibázott, akkor a versenytársainak volt pár jó húzása).