( Raynes | 2022. 11. 19., szo – 12:37 )

Először simán temetőnek néztem én is. Annyira nem ronda egyébként, csak béna. Az is igaz, hogy nem tudok túl szigorú lenni ezért, a legtöbb disztrón vagy valami unalmas corporate/brand logó háttér van default, vagy valami másik béna háttérkép, rosszabb esetben még lehet oltári ocsmány is, mint az Ubuntuk állatos-lilás hátterei, azok tényleg merénylet a közízlés ellen.

Ez mindenkinek szinte az első lépése, hogy lecserélje. Vannak rá kifejezetten DE-khez készült wallpaper csomagok (gnome, mate, elementary, stb., ezek használhatók nem csak a saját DE-jükhöz, hanem bármihez), meg egy csomó git tároló, ahol haladó linuxos/BSD-s usereknek és rice-olással, témázásassal foglalkozó emberkéknek, youtubereknek van jó háttérképgyűjteménye, plusz egy rakat háttérképes oldal, wallheaven, wallup, unsplash, alphacoders. Régen még az interfacelift volt jó, és az működik ma is, de tetszhalott oldal, nem kerül fel rá új kép, és a meglévők is nehezen kereshetők, tölthetők le, mert a kereső nem működik rendesen. Szedtem már össze nagyon jó háttérképeket redditről is (háttérképes szálak, plusz unixporn), plusz Google képkeresővel is lehet találni jókat. Egy másik topikban a kolléga a Bing, Brave stb. helyekről is húzott le automata scripttel jó háttérképeket.

Az évek során begyűjtöttem vagy 5+ giga FullHD és afölötti felbontású háttérképet, van benne vagy 2300 darab, ezzel el lehet lenni az idők végezetéig, bármikor tudok választani belőle, OS-től és disztrótól függetlenül. Oldalakra és tematikára is szétbontottam, minden van benne, természetei kép, absztrakt, minta, minimalista, fekete-fehér, rajzolt, festett, rajzfilmszerű, stb.. Gyűjtött háttérképeim mindig is voltak, de a nagyon régieket nem használom már, mert azok vagy túl kicsi felbontásúak a modern kijelzőkre, vagy túl kicsi a színmélységük.