( golgota | 2022. 11. 18., p – 19:11 )

A sima linux container (legyen docker vagy akarmi) is komplett distrokat futtat, Virtualizacio -> kulon kernel es libek; Containerizacio samekernel -> kulon libek. Ahogy pl regebben az en gepemen is egy kernel volt fent, de szamos disztrot tudtam dualboot-tal futtatni, mert csak a root volt kulonbozo, meg a home particio is mindegyiben ugyanaz volt (ugyanaz a device volt csatolva.

Szoval Linuxon regebben is lehetett tobb disztrot futtatni ugyanazzal a kernellel. Sot tulajdonkeppen jail-ben futtathattal egy teljes disztort is (amugy ugyanezt csinalja a kontainer is, fog egy root filerendszert es felmountolja a namespacei melle).

A WSL1 abban kulonbozik ettol, hogy a libc hivaskat atforditottak winapira. Ami jo lassu volt es egy csomo minden nem mukodott. A WSL2-ben hogy megoldjak a szamos atforgatasi problemat egyszeruen virtualialnak egy linuxos masinat es azon futtatnak mindent, csak osszelovik a windows FS-el, meg ilyenek. Sokkal gyorsabb es szarazabb erzes, de koze nincs a kontenerek hatekonysagahoz.